Hein Barnhoorn interim-directeur Nederlands Film Festival

  • Datum 19-05-2017
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Hein Barnhoorn

Acht maanden nadat Willemien van Aalst haar vertrek als directeur van het Nederlands Film Festival aankondigde, is er nog steeds geen opvolger gevonden. Het bestuur heeft daarom besloten een interim-directeur aan te stellen. Hein Barnhoorn treedt aan per 1 juli en blijft tot het einde van het jaar.

"We hadden ons tot en met mei gegeven om een nieuwe directeur te vinden en dat is niet gelukt", bevestigt Hadewych Kuiper, secretaris van het NFF-bestuur. "We zoeken iemand die én het juiste profiel heeft én beschikbaar is."

Hein Barnhoorn was wel beschikbaar om Van Aalst, die halverwege augustus begint aan een nieuwe baan, te vervangen. De nieuwe directeur heeft een zeer divers cv. Hij werkte bij modemerken als Tommy Hilfiger en Esprit maar ook voor World Press Photo. Bekendheid met de filmindustrie deed hij onder andere op bij Film1 en CineNova. Ook speelde hij een belangrijke rol in de sponsoring van onder andere het NFF, het IFFR en de Amsterdam Film Week.

Dat al Barnhoorns voorgaande functies in de hoek van sponsoring, pr en marketing zaten, is volgens Kuiper juist een pre. "Hein heeft een enorm hart voor de Nederlandse film. Het is waar dat zijn competenties meer bij marketing liggen dan inhoudelijk maar op dat vlak is er genoeg ondersteuning vanuit het NFF-team en het bestuur. Hij weet het juiste publiek te trekken en een van de uitdagingen van het festival is meer bezoekers en sponsors trekken. Dat is dan ook de extra opdracht die we hem meegeven."

Opmerkelijk is dat Barnhoorn in 2014, het jaar waarin scenaristen tijdens het NFF stevig protesteerden tegen hoofdsponsor UPC vanwege een slepend auteursrechtengeschil, in dienst was bij datzelfde UPC. Maar volgens Kuiper moet zijn aanstelling nu niet worden gezien als een soort wraak van UPC. "Dat is alweer drie jaar geleden. Sindsdien heeft hij alweer bij andere bedrijven gewerkt. Wie Hein ook kent, weet bovendien dat hij echt een relatiemens is, een verbinder."

Kuiper denkt dat de zes extra maanden die het bestuur zichzelf nu heeft gegund genoeg zullen zijn om een nieuwe vaste directeur te vinden. "De vacature is nog open en geïnteresseerden kunnen zich melden. Maar dit is een functie die ertoe doet en we zoeken niet iemand die het voor een jaartje doet. De juiste keus maken vraagt tijd."

Edo Dijksterhuis