Harvey Weinstein schuldig bevonden, strafmaat volgt

Schuldig, was het oordeel van de New Yorkse rechtbank in de zaak tegen Harvey Weinstein. De voormalig filmproducent die nu veroordeeld is voor aanranding en verkrachting krijgt een gevangenisstraf van minimaal 5 en maximaal 29 jaar. De strafmaat wordt bepaald op 11 maart.

De openbaar aanklager had liever gezien dat Weinstein veroordeeld zou zijn als serieverkrachter die gebruik heeft gemaakt van extreem geweld. Dan had hij levenslang kunnen krijgen. Maar de jury, die hem wel schuldig achtte aan gedwongen seks met actrice Jessica Mann en producer Mimi Haley, koos hier voor vrijspraak.

Deze zaak tegen ‘het monster van Hollywood’ is slechts het topje van de ijsberg. Ruim tachtig vrouwen hebben Weinstein inmiddels beschuldigd van ongewenst seksueel gedrag, vaak in combinatie met intimidatie. In veel gevallen gaat het om misdaden die verjaard zijn. Maar er wacht de producent in ieder geval nog een proces in Los Angeles.

Direct na de veroordeling werd Weinstein, die tot nu toe op borgtocht was, afgevoerd naar de gevangenis. Dit keer zonder de rollator waar hij tijdens het proces telkens mee kwam opdagen. Maar hij werd meteen doorgesluisd naar het hospitaal omdat de 67-jarige veroordeelde pijn op de borst zou hebben. Zijn advocaten stelden in de persconferentie na afloop van de zitting dat Weinstein de veroordeling niet had zien aankomen. “Ik ben onschuldig. Hoe kon dit gebeuren in Amerika?”, schijnt hij tegen ze gezegd te hebben. Het juridisch team heeft direct hoger beroep aangetekend.