Halloween Horror Show in twintig bioscopen

  • Datum 29-10-2014
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Dead Snow 2: Red vs Dead

Halloween staat voor de deur. Tijd dus voor een bezoek aan de groenteboer voor half dozijn pompoenen, de supermarkt voor een familiefles ketchup en de bioscoop voor een portie griezelen. In de nacht van 1 op 2 november vindt de zesde keer de Halloween Horror Show plaats. Deze keer niet alleen in Amsterdam, maar in twintig plaatsen door heel Nederland.

De Halloween Horror Show is het zieke geesteskind van Jan Doense, alias Mr Horror, die ons ook al De Nacht van de Wansmaak bracht en als producent verantwoordelijk was voor De Poel. In samenwerking met ABC en Pathé organiseert hij een horrormarathon, waarvan koude rillingen, gutsend bloed en een gezonde minachting voor teerhartigheid de hoofdbestanddelen vormen.

In Pathé Tuschinski presenteert Mr Horror de show in hoogsteigen persoon. Hier draaien de films Welp, Ouija, [Rec] 4: Apocalypse en Zombeavers. Ook in Arnhem, Beverwijk, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Heerlen, Helmond, Klazienaveen, Panningen, Rotterdam, Terneuzen, Tilburg, Utrecht, Vlissingen, IJsselstein en Zutphen kunnen liefhebbers van het betere hak-steek-en-kliefwerk terecht. Horrorfans in Heereveen hebben hun heerlijk avondje op 31 oktober, in Winterswijk en Leiden staat bloed en afgrijnzen op het menu voor respectievelijk 8 en 14 november. Het programma kan verschillen per locatie en is terug te vinden op de site.

De belangrijkste troef van deze Halloween Horror Show is ongetwijfeld Welp. Deze Nederlands-Belgische coproductie, die in première ging op het Toronto International Film Festival, speelt zich af in de Ardennen, waar een weekendje kamperen met de scouting uitloopt op een nachtmerrie.

[Rec] 4: Apocalypse
is de vierde en laatste aflevering in de [Rec]-reeks. Actrice Manuela Velasco keert terug als de eigenwijze tv-journaliste Ángela Vidal, die in de eerste twee delen verslag deed van een uitbraak van het zombievirus.

Zombeavers, het debuut van Jordan Rubin, is geïnspireerd door klassiekers als Evil Dead, het griezelkabinet van Troma en de Muppets. Dat laatste is terug te zien in het gebruik van ouderwetse poppen in plaats van special effects. Het maakt deze splatterfilm over een gezellig meidenweekend dat verstoord wordt door bronstige jongens en bloeddorstige zombiebevers zowel humoristisch als grotesk.

In het eerste deel van Dead Snow uit 2009 richtten nazi-zombies een slachting aan onder een groep jongeren in een afgelegen Noors ski-oord. Voor het vervolg toog regisseur Tommy Wirkola naar Hollywood en bindt Martin, de enige overlevende uit deel 1, de strijd aan met ondode SS-ers, maar dit keer met behulp van een Amerikaans zombie squad en een leger wandelende Russische lijken.

Ouija draait — de titel zegt het al — om het ouijabord dat een rol speelt in talloze horrorfilms. In deze film probeert een groep vrienden in contact te komen met een overleden vriendin. De vraag is echter of de geest die antwoordt wel de Debby is die ze zoeken.

Een soortgelijk misverstand met gruwelijke gevolgen is het uitgangspunt van The Damned. Daarin treft een groepje backpackers een geketend meisje aan in een verloederde herberg. Ze bevrijden het meisje maar dat blijkt een grote fout te zijn. Het wezentje blijkt namelijk een heuse heks te zijn.

Annabelle is de prequel van The Conjuring. In die film ging alle dreiging uit van Annabelle, een behekste pop die op het eerste gezicht onschuldig lijkt maar dat allerminst is. Annabelle vertelt hoe en waarom de pop bezeten raakte en daar zijn niet alleen bovennatuurlijke krachten mee gemoeid maar ook een satanische sekte.

Sean Astin, die in Lord of the Rings Samwise Gamgee speelt, is de hoofdrolspeler in de derde aflevering uit de Cabin Fever-serie, die als ondertitel Patient Zero meekreeg. De locatie is hier een paradijslijk eiland in de Caraïbische zee waar een vrijgezellenfeest vierende groep vrienden per boot terechtkomt. Er is echter iets erg mis met deze strandlocatie: de vissen liggen dood in het water en als een van de vrienden zich bezeert treedt een onomkeerbaar rottingsproces in. Vluchten blijkt minder makkelijk dan gedacht.

Aan een Halloween-programma mag natuurlijk ook niet de moeder aller slasherfilms ontbreken: het inmiddels 35 jaar oude Halloween. De iconische massamoordenaar Michale Myers houdt huis in zijn geboorteplaats Haddonfield. Ongekend spannend en met Jamie Lee Curtis als onvergetelijke scream queen.

Edo Dijksterhuis