Haarlemse bios­coop in oude gevange­nis opent eind 2021

De oude gevangenis van Haarlem is een van de drie koepelgevangenissen die Nederland rijk is (de andere twee staan in Arnhem en Breda). Maar dit is de enige die een nieuw leven krijgt als bioscoop. Eind 2021 opent FilmKoepel haar deuren. Het rijksmonument bevat dan zes zalen met in totaal 600 stoelen.

Het uit 1901 stammende gebouw deed tot 2016 dienst als gevangenis. Daarna was het tijdelijk een opvangcentrum voor Syrische vluchtelingen. In 2019 zetten Stichting Panopticon en de Global School for Entrepreneurship hun handtekening onder een overeenkomst om samen het monument te herontwikkelen. Behalve een bioscoop bevat het pand straks ook ruimtes voor academisch onderwijs, co-working spaces, een gamemuseum en horeca.

De FilmKoepel wordt de derde locatie van de eigenaren van de Amsterdamse FilmHallen en The Movies. De programmering zal breed zijn: van arthouse tot Hollywood. Daarmee laveert FilmKoepel inhoudelijk tussen Pathé (acht zalen) en Kinepolis (zes zalen) enerzijds en de Filmschuur (twee zalen) anderzijds. Het nieuwe filmtheater is aangesloten bij Cineville.

De renovatie van het rijksmonument is in handen van architectenbureau J. van Stigt. Dit bureau was ook verantwoordelijk voor de verbouwing van de FilmHallen. Daarnaast deed het veel herontwikkelprojecten met kerken.