Ha fijn, een butfilm!!
Uitgekeken op brave films? Het B Movie Underground and Trash Film Festival (BUTFF) daalt af in de krochten en holen van de filmcultuur.
Weer een butfilm gezien? Op het But Filmfestival is dat geen negatief oordeel, maar een aanbeveling. Het festival kent drie soorten Butfilms: met een klein budget gemaakte B-films, underground-films die de grenzen van het toelaatbare opzoeken, en trash-films die over the top gaan. Alle drie soorten films zijn te vinden op het festival, dat dit jaar als thema de Apocalyps heeft.
U wist het misschien nog niet, maar de ondergang van de wereld komt eraan. De festivalopeningsfilm Hell van de Duitse regisseur Tim Fehlbaum zet de toon. In de op klimaatrampen geïnspireerde film is de temperatuur op aarde tien graden gestegen. Omdat water steeds schaarser wordt, vervalt de samenleving tot anarchisme en slaat men om een slok water elkaar de hersens in. De film, waarin met de Noordpool de beschaving is weggesmolten, volgt een paar personages op hun vlucht naar een berggebied, waar het koeler is. Aangekomen treffen ze er mensen aan die zo hun eigen ideeën hebben over gastvrijheid. De Duitse filmrampenspecialist in Hollywooddienst Ronald Emmerich staat als uitvoerend producent op de titelrol.
Naast films over de Grote Ondergang zijn er volop films te zien waarin mensen op kleinere schaal elkaar naar de verdoemenis helpen. Titels als Bloody Bloody Bible Camp, Beyond the Grave, Brute Corps en Karl the Butcher vs Axe spreken voor zich. Hoofdgast dit jaar is de Canadese special effects kunstenaar Rémy Couture. Zijn foto’s en films zijn zo levensecht dat Interpol hem in 2009 ervan verdacht dat hij de misdrijven op zijn foto’s en video’s werkelijk had gepleegd. Hij komt naar het festival met Frederick Maheux, die de documentaire Art/Crime over de Interpol-aanklacht maakte. Ook aanwezig met een fototentoonstelling en een korte film: de Amerikaanse fotograaf, antropoloog, archeoloog en urban explorer Bradley L. Garrett.
Naar de Belgische filmdagspecial komt in ieder geval Rob van Eyk. Van deze Belgische filmmaker zijn Afterman 1 en 2 te zien. In Afterman 1 (1985) portretteerde Van Eyk een groepje overlevenden na een nucleaire aanval. Overlevingsstrijd is slecht voor goede omgangsvormen, blijkt ook weer uit deze film. Niet alleen het met mes en vork eten lijdt eronder. In Afterman 2 gaat Bin Laden in 2017 — Van Eyk rekende duidelijk niet op de dood van de terroristenleider — in de slag met een groepje lesbisch rebellen. Naast filmvertoningen zijn er op het festival performances en muziek- en poëzieoptredens.
Het B Movie Underground and Trash Film Festival (BUTFF), van 5 t/m 9 september in Breda (butff.nl)
Jos van der Burg