Groter budget voor Filmfonds vanaf 2022

Het jaarbudget van het Filmfonds gaat per 1 januari 2022 omhoog met €5 miljoen en vanaf 2024 met €6,3 miljoen. Met hogere bijdragen aan producties wil het fonds de positie van onafhankelijke producenten versterken ten opzichte van de internationale concurrentie. Het zwaartepunt blijft liggen op kwaliteitsfilms uit alle genres in zowel het publieksentertainment als de filmkunst.

De budgetverhoging is het gevolg van wijzigingen in de publieke financieringsstromen. De optelsom van publieke ‘filmpotjes’ gaat er dus niet netto op vooruit, maar er vindt wel een concentratie plaats. Geld dat voorheen was geoormerkt als OCW-bijdrage van het Co-productiefonds Binnenlandse Omroep (CoBO) wordt nu doorgesluisd naar het Filmfonds.

Het fonds wil de extra middelen inzetten om de bijdragen aan Nederlandse filmproducties te verhogen. Speelfilms (gemiddeld twaalf op jaarbasis) kunnen voortaan aanvragen tot een maximum van €750.000 (bij een productiebudget tot €1,5 miljoen) en maximum €1.000.000 (bij een productiebudget vanaf €1,5 miljoen). Low-budget films (gemiddeld vier op jaarbasis) krijgen maximaal €450.000 per speelfilm. Gemiddeld twee speelfilms van nieuw regietalent kunnen per jaar aanspraak maken op maximaal €850.000. En speelfilms met een hoog ambitieniveau en een productiebudget van meer dan €3.000.000 (gemiddeld vier per jaar) kunnen maximaal €1.800.000 aanvragen.

Opmerkelijk is een specifieke voorwaarde die het Filmfonds stelt aan steun. Wie geld ontvangt, moet zich houden aan de minimale release window. Daarmee ondersteunt het Filmfonds distributeurs en filmvertoners, die volgens de website van het fonds zorgen voor “de onovertroffen bioscoopervaring”.