Grote Prins Claus Prijs voor Apichatpong Weerasethakul

  • Datum 06-09-2016
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Apichatpong Weerasethakul

Apichatpong Weerasethakul, de Thaise regisseur van onder andere Blissfully Yours, Tropical Malady en Cemetery of Splendour, krijgt op 15 december de Grote Prins Claus Prijs uitgereikt. Aan deze jaarlijks toegekende hoofdprijs voor visionaire kunstenaars en organisaties is een geldbedrag van €100.000 verbonden. Het is de tweede keer sinds de instelling van de prijs in 1997 dat een filmmaker wint. In 2014 kreeg Ignacio Agüero de prijs.

Apichatpong Weerasethakul (1970) wordt door de jury, voorgezeten door filmmaker en journalist Emile Fallaux, geroemd om zijn "hypnotiserende esthetiek en vernieuwende, non-lineaire verhalen waarin hij op subtiele wijze complexe maatschappelijke kwesties behandelt". Aan internationale erkenning heeft Weerasethakul geen gebrek. Zijn debuut Blissfully Yours won in 2002 de Un Certain Regard prijs in Cannes. Twee jaar later kreeg hij in Cannes de speciale juryprijs voor Tropical Malady. Syndromes and a Century (2006) leverde hem in Venetië een nominatie op voor een Gouden Leeuw. Weer vier jaar later was Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives goed voor een Gouden Palm in Cannes. Ook de twee films die daarop volgden, Mekong Hotel en Cemetery of Splendour, werden geselecteerd voor het festival in de Franse badplaats.

Weerasethakul krijgt zijn prijs uitgereikt door prins Constantijn. Die schudt dan ook de handen van vijf andere laureaten die een Prins Claus Prijs krijgen, waar €25.000 aan is verbonden. Het gaat om de Libanese chef-kok en voedselactivist Kamal Mouzawak, interdisciplinair cultureel centrum PeaceNiche I The Second Floor uit Pakistan, de Egyptisch-Libanese ontwerper en kunstenaar Bahia Shehab, het digital portal La Silla Vacía uit Colombia en de Vietnamese architect Vo Trong Nghia.

Normaliter worden er tien ‘gewone’ Prins Claus Prijzen uitgereikt maar vanwege het twintigjarige bestaan van de prijs is de opzet in 2016 anders dan anders. De vijf laureaten krijgen de mogelijkheid een project te steunen dat naar hun mening de creativiteit in hun naaste omgeving een impuls kan geven.

Edo Dijksterhuis