Grote Ameri­kaan­se indie bios­coop­keten vraagt fail­lis­se­ment aan

Alamo Drafthouse Cinema, met 41 theaters en meer dan 400 schermen een van de grootste indie bioscoopketens van de Verenigde Staten, heeft faillissement aangevraagd. Een jaar lang corona-ellende bezorgde de keten een schuld van $105 miljoen. Oprichter Tim League hoopt op een doorstart. Als dat mislukt, is dat een grote klap voor het vertoningscircuit van kleinere en kunstzinnige films.

Volgens Variety heeft Alamo Drafthouse Cinema het afgelopen jaar 80% van zijn personeel moeten ontslaan. De deuren van de theaters bleven het grootste deel van 2020 gesloten. Door een zogeheten Chapter 11-faillissement aan te vragen, kan het bedrijf reorganiseren en de draad weer oppakken zodra de pandemie voorbij is. Het zou hierdoor bijvoorbeeld mogelijk zijn om meerjarige huurcontracten op te zeggen en zo lopende kosten te beperken.

Alamo Drafthouse Cinema werd in 1997 in Texas opgericht door Tim en Karrie League. Deze filmliefhebbers wilden het anders dan anders doen. Onderscheidend is dat Alamo Drafthouse Cinema eten en drinken serveert in de zalen, waar kijkers aan tafeltjes zitten. Dat klinkt als luidruchtige entertainment maar vanaf het begin af aan hanteert het bedrijf een strenge bioscoopetiquette. Wie praat of zelfs maar appt tijdens de film krijgt een waarschuwing en kan de tweede keer vertrekken.

Terwijl Amerikaanse bioscoopketens vooral Hollywood-blockbusters programmeren, focust Alamo Drafthouse Cinema op cultfilms, producties in een andere taal dan het Engels en kleine, onafhankelijk geproduceerde films. De keten is beroemd geworden met programma’s rondom voedselthema’s. In 2007 organiseerde werd in het historische Ritz-theater in Austin een avond georganiseerd rondom een vijfgangen paddenstoelenfestijn dat werd opgeluisterd door Matango: Attack of the Mushroom People, een sneak preview van No Country for Old Men en de Japanse monsterfilm The War of the Gargantuas, die werd ingeleid door niemand minder dan Quentin Tarantino.

Alamo Drafthouse Cinema heeft jarenlang niets dan groei gekend, zelfs in jaren waarin de algehele omzet in de VS kromp. Dat juist deze keten nu in zwaar weer zit, baart financieel analisten en bioscoopexperts zorgen. Het belooft weinig goeds voor de rest van de sector. De allergrootste Amerikaanse speler en tevens wereldmarktleider, AMC Theaters, heeft afgelopen jaar $4,6 miljard verlies gedraaid en stond al een paar keer aan de rand van bankroet. Cinemark, een andere grote keten die ook actief is in Groot-Brittannië, verloor $618 miljoen en heeft de deuren gesloten tot nader order.