Grootste Nederlands filmtrailerbedrijf gaat internationaal

  • Datum 13-10-2016
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Met de trailer van J. Kessels won Spark een Golden Trailer Award

Spark bestaat pas twee jaar maar maakt nu al de stap naar internationalisering. Het filmtrailerbedrijf uit Amsterdam maakt vandaag bekend samen verder te gaan met het Britse Intermission Film uit London. Naast trailers gaat het bedrijf nu ook posters en titeldesign verzorgen.

Tijdens zijn studie montage aan de Filmacademie kwam Leon Noordzij erachter talent te hebben voor het maken van trailers. In 2014 bundelde hij zijn krachten met Maurits Malschaert om zich er volledig op toe te leggen. De korte voorfilmpjes, die hun naam te danken hebben aan het feit dat ze vroeger vertoond werden na de hoofdfilm, worden al gemaakt sinds 1913. In Nederland maakten filmeditors de filmpjes in verloren uurtjes, bij wijze van bijverdienste.

Zeker met de bloei van social media is de reikwijdte en daarmee de impact van trailers steeds groter geworden. En Spark is in het gat in de markt gesprongen. Het bedrijf, het grootste in zijn soort in Nederland, heeft trailers gemaakt voor onder andere Strike a Pose, A Family Affair, Tonio en The Paradise Suite. Als eerste Nederlandse bedrijf won Spark een Golden Trailer Award voor het lekkermakertje van J. Kessels.

Door de krachten te bundelen met Intermission Film en verder te gaan als Intermission Amsterdam, openen Noordzij en Malschaert de deur naar buitenlandse opdrachtgevers. De Britse partner heeft trailers gemaakt voor onder andere Amy (goed voor een Golden Trailer Award), Son of Saul en 45 Years. Zowel in 2014 als 2015 won het bedrijf de Screen Award voor Creative Agency of the Year.

Edo Dijksterhuis