Groei aantal bioscoopstoelen vlakt iets af in 2014

  • Datum 05-02-2014
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Ruim drieduizend bioscoopstoelen kwamen er vorig jaar bij. Mede daardoor kon de bioscoopbranche voor 2013 een voorzichtig plusje op de balans noteren. Dit jaar vlakt de capaciteitsgroei af. Een inventarisatie van de bouwplannen die dit jaar gereed komen, leert dat het leeuwendeel van de ruim tweeduizend nieuwe zitjes voor rekening komt van twee grote nieuwbouwprojecten.

Verreweg het grootste project dat dit jaar voltooid wordt is De Hallen in Amsterdam. De restauratie en verbouwing van de monumentale tramremise op het Bellamyplein is nog in volle gang, maar in maart moeten de eerste gebruikers van het pand de deuren kunnen openen. In het combinatiegebouw komen onder andere een bibliotheek, tv-studio’s, een hotel en horeca. Maar de parel in de kroon moet de bioscoop worden. Die zal niet minder dan negen zalen tellen met 1100 stoelen. De verwachting is dat in het najaar de eerste films gedraaid zullen worden.

Het andere grote bouwproject bevindt zich in Gouda. In die stad wordt de oude Arcade bioscoop gesloten en vervangen door een multiplex met zes zalen die 837 stoelen bevatten. Het lokale filmhuis heeft al een begerig oog laten vallen op Arcade, maar of de lokale aanbieder van arthousefilms kan opschalen van één naar drie zalen is nog niet besloten.

In Helmond zijn ze wat dat betreft al verder. Filmhuis Helmond, dat gevestigd was in het Boscotondo-complex naast het Pathé-filiaal, had de beschikking over slechts één zaal met 108 stoelen. Maar komende maand wordt er verhuisd naar de Cacaofabriek, een negentiende-eeuws industrieel pand dat is omgebouwd tot cultuurcentrum. Vanaf 1 maart heeft het filmhuis de beschikking over drie zalen met 120, 68 en 48 stoelen.

En dan zijn er nog twee kleinere projecten. In Enkhuizen kan het al dertig jaar oude filmhuis de deuren heropenen in de gerenoveerde Dromedaris. En in Lisse wordt in Floralis een bioscoopzaal gebouwd. Vijf middagen en avonden per week zal er een mainstream-programma gedraaid worden. Eén avond per week wordt geprogrammeerd door Filmhuis Lisse. De opening staat gepland voor september en exploitant Cineworld verwacht jaarlijks zo’n vijftigduizend bezoekers te trekken.

Terwijl er vorig jaar in heel Nederland nieuwe of verbouwde filmtheaters de deuren openden — onder andere in Roden, Venlo en Middelburg — lijkt de expansiedrift in 2014 wat af te vlakken. Maar het dipje is hoogstwaarschijnlijk van tijdelijke aard. Voor 2015 staat in ieder geval de opening van de megabioscoop van Wolff in Utrecht (vijftien zalen, 3500 stoelen) gepland. En in 2017 worden de vier zalen van Rialto op de nieuw te bouwen VU-campus in gebruik genomen.

Edo Dijksterhuis