Gouden Leeuw voor Kim Ki-Duk

Pieta

Pieta, Kim Ki-Duks misdaaddrama over een brute onderknuppel wiens leven verandert nadat een vreemde vrouw zegt zijn moeder te zijn, is op het 69ste filmfestival van Venetië bekroond met de Gouden Leeuw voor beste film. Ki-Duk nam de prijs in ontvangst met een kort lied.

Paul Thomas Anderson ging naar huis met de Zilveren Leeuw voor zijn regie van The Master. Hoofdrolspelers Joaquin Phoenix en Philip Seymour Hoffman deelden de prijs voor beste acteur. ‘Hij is allereerst een vriend, en daarna een collega’, aldus Hoffman over Anderson, wiens prijs hij eveneens in ontvangst nam. Anderson en Phoenix hadden het festival alweer verlaten om The Master elders te promoten. Hoffman was nog maar net uit het vliegtuig gestapt en excuseerde zich nog voor zijn niet zo nette pak: ‘don’t judge’.

De prijs voor best actrice ging naar de Israëlische Hadas Yaron. In Rama Burshteins Fill the Void speelt ze de rol van 18-jarig meisje dat twijfelt of ze met haar zwager moet trouwen nu haar zus is overleden na de bevalling van haar kind.

De jury in Venetië werd dit jaar voorgezeten door de Amerikaanse regisseur Michael Mann en bestond verder uit kunstenares Marina Abramovic, de actrices Laetitia Casta en Samantha Morton, regisseurs Peter Ho-Sun Chan, Ari Folman, Matteo Garrone, Ursula Meier en Pablo Trapero.