Gouden Kalveren worden genderneutraal

standbeeld van het Gouden Kalf

Vanaf dit jaar worden er geen aparte Gouden Kalveren meer uitgereikt voor acteurs en actrices. In plaats daarvan wordt er één Gouden Kalf uitgereikt voor Beste Hoofdrol en één Gouden Kalf voor Beste Bijrol. Voor elke prijs worden vijf acteerprestaties genomineerd. Nieuw is ook het Gouden Kalf voor Beste Hoofdrol Korte Film.

Het Nederlands Film Festival is tot deze verandering gekomen in samenspraak met de Dutch Academy For Film en ACT Acteursbelangen. De nominaties worden op maandagavond 27 september bekend gemaakt. De uitreiking vindt plaats tijdens het prijzengala op vrijdagavond 1 oktober.

“Wereldwijd speelt al jaren de discussie over genderinclusiviteit en deze is ook binnen de nationale en internationale film- en beeldsector urgent”, stelt NFF-directeur Silvia van der Heiden in het persbericht. “Het NFF beweegt mee met de tijdgeest en heeft ervoor gekozen om, zoals bij de andere Gouden Kalveren al decennia het geval is, het onderscheid tussen man en vrouw bij de acteerprijzen op te heffen.”

Met het genderneutraal maken van de acteerprijzen loopt het NFF internationaal voorop. Geen enkel ander filmfestival heeft deze stap al gezet. Behalve lof oogst de organisatie ook kritiek. Tegenstanders stellen dat actrices minder kans maken op een genderneutrale prijs omdat er minder rollen met diepgang zijn voor vrouwen en zij vaak archetypische personages krijgen te spelen.


Rectificatie (4 juli 2022): Het Nederlands Film Festival was internationaal niet het eerste festival om het genderonderscheid bij acteerprijzen op te heffen; de Berlinale (augustus 2020) en het festival van San Sebastian (juni 2021) gingen hen voor.