Golf van premières op het NFF

  • Datum 06-09-2011
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Directeur Willemien van Aalst van het Nederlands Film Festival kon vandaag maar liefst 103 premières aankondigen die eind deze maand in Utrecht te zien zullen zijn. Bovendien onthulde ze de website Beeldenstorm Online, die wegwijzer en proeftuin moet zijn voor bewegend beeld op internet.

Onder de lange speelfilms die in première gaan, bevinden zich grote titels als De Bende van Oss (André van Duren) en Bennie Stout (Johan Nijhenhuis) en langverwachte arthousefilms als Code Blue (Urszula Antoniak) en Onder ons (Marco van Geffen). Maar er zijn ook premières van Caged (Stephan Brenninkmeijer) en Me & Mr Jones on Natalee Island (Paul Ruven), die de bioscoop overslaan en direct op Video on Demand worden uitgebracht. Opvallende premières bij de lange documentaires zijn Times Like Deese van Maarten Schmidt en Thomas Doebele, Hou me vast — De Dijk van Suzanne Raes en Tony — Een observatie in het Pieter Baan Centrum van Ditteke Mensink.

Het NFF besteedt deze editie bijzondere aandacht aan online experimenten met bewegend beeld. Welke rol gaan innovaties als streaming video en interactieve film in de toekomst spelen? Het themaprogramma Beeldenstorm wil antwoord geven op die vraag, maar toont ook innovatieve films uit het verleden. De eerste Nederlandse geluidsfilm (De Jantjes uit 1934) en kleurenfilm (Jenny uit 1958) moeten laten zien dat radicale verandering van alle tijden is — niets engs dus. Het programma laat een blijvend resultaat achter. De nieuwe NFF-website Beeldenstorm Online wil ook na afloop van het festival als gids gaan dienen in de onoverzichtelijke massa van bewegend beeld op internet.

In Utrecht spelen dit jaar verder veel animatiefilms. Dat komt omdat het Holland Animation Film Festival van het najaar naar het voorjaar verhuist. Animatiefans moeten dit jaar dus zes maanden langer wachten. Als zoethoudertje verzorgt het HAFF in samenwerking met het NFF een goed gevuld animatieprogramma. De animatiefilms krijgen bovendien, net als de documentaires, voor het eerst een eigen publieksprijs.

Het Nederlands Film Festival vindt plaats van 21 tot en met 30 september.

Erik Schumacher