Godfathers van de ‘Stonerfilms’ in Carré

Komisch duo Cheech & Chong zal op 7 maart 2013 een eenmalig optreden geven in Carré, Amsterdam. De show is onderdeel van de tour getiteld Light up Europe. Hoofdingrediënt: vele grammen coffeeshop-humor, die de grondleggers van de ‘stonerfilms’ al sinds 1978 op celluloid vastleggen.

Dat dit het allereerste Nederlandse optreden van de doorgerookte hippies is, zoals evenementenpromotor Mojo trots in haar persbericht meldt, is niet helemaal waar. Richard ‘Cheech’ Marin en Tommy Chong, zoals hun namen voluit luiden, stonden hier in 1983 al eens op de bühne. Voor de opnames van Still Smokin’ reisde het duo af naar Amsterdam. De laatste helft van de film, waarin ze als gestrande hippies op een filmfestival worden aangezien voor Burt Reynolds en Dolly Parton, bestaat grotendeels uit een optreden dat ze gaven in het Tuschinski theater. Dat bezoek bleef bij de lokale wietuitbaters overigens niet onopgemerkt. Bij terugkeer in maart kunnen de heren terecht bij ten minste één naar hen vernoemde coffeeshop.

De met dopewalmen omgeven filmcarrière van Cheech & Chong ging in 1978 vliegend van start. Up in Smoke haalde een omzet van meer dan 100 miljoen dollar en staat te boek als cultklassieker. De zeven, voornamelijk low-budget, films die volgden hadden wisselend succes. Waar wel altijd op gerekend kon worden waren waterpijpen, meligheid, vreetkicks en absurdisme. Met dit vaste recept hebben de komieken tot ongekroonde koningen van de ‘stonerfilm’ geschopt.

Zoals veel andere iconen leenden Cheech en Chong hun stemmen aan een aflevering van South Park. Afzonderlijk van elkaar hebben ze nog rollen gespeeld in tv-series als Lost en Grey’s Anatomy. Cheech Marin was ook nog te zien in onder andere Desperado, From Dusk till Dawn en Judging Amy.

In de online agenda van Carré staat nu bij 7 maart 2013 nog ‘Internationale Opera Producties: Sisi’, maar de liefhebbers van mooie jurken en musicalromantiek die op die datum onverhoeds het theater binnenstappen, zullen snel moeten omschakelen. De voorverkoop voor de show begint op vrijdag 14 december.

Edo Dijksterhuis