Geldnood nekt Latin American Film Festival

  • Datum 22-10-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Beauty, de laatste winnaar van de Latin Angel Jury Award

Het had een feestelijke gebeurtenis moeten worden, de komende editie van het Latin American Film Festival. Het evenement, dat in altijd in mei plaatsvond in het Louis Hartlooper Complex in Utrecht, zou in 2014 namelijk haar tienjarig bestaan vieren. Vanochtend maakte de organisatie echter bekend zich op te heffen.

Het bestuur is de hele dag al onbereikbaar voor commentaar. En wie ‘LAFF’ googlet, komt linksom of rechtsom terecht op een sober ogende site, waar te lezen valt: ‘Met pijn in ons hart moeten we concluderen dat er geen 10e editie zal komen en dat we moeten stoppen met het festival. Door het huidige financiële klimaat in de culturele sector is een nieuwe editie van het festival helaas niet haalbaar en zijn de vooruitzichten zo somber dat we na lang beraad hebben besloten om per 1 januari 2014 Stichting LAFF te ontbinden.’

In 2005 werd het LAFF, opgericht uit liefde voor de Latijns-Amerikaanse cinema door Judith Van den Burg en Jessica de Jaeger, voor het eerst gehouden. Dat debuut was succesvol genoeg om actief te bouwen aan een festival dat een steeds groter publiek wist te trekken. In totaal honderdduizend bezoekers kwamen af op het aanbod dat, naast film in zalen en in de openlucht, bestond uit debatten, masterclasses, educatieprogramma’s en een studentenfilmprogramma. Ruim honderd gasten uit Latijns-Amerika werden ingevlogen.

Aan het slot van iedere LAFF-editie werden vanaf 2007 drie prijzen uitgereikt. De Latin Angel Jury Award bestond al vanaf het begin; de laatste winnaar was Beauty van Daniela Seggiario. De Hivos Latin Angel Publieksprijs voor speelfilms werd afgelopen mei voor het laatst uitgereikt aan Benjamin Ávilla voor Infancia Clandestina. Diezelfde prijs voor documentaires ging toen naar Gimme the Power van Olallo Rubio.

Edo Dijksterhuis