Geheel Arabische cast maakt komedie over Wilders-proces

12 Angry Arabs
Geert Wilders die terecht staat vanwege haatdragende T-shirts en zich moet verantwoorden tegenover een jury bestaande uit louter Arabieren. En dat dan als komedie. 12 Angry Arabs, gemaakt in het kader van 48 Hour Film Project Rotterdam, gaat vanavond in première in LantarenVenster. Een langere internetversie volgt.
Regisseur Aiman Hassani heeft vaker meegedaan aan het 48 Hour Film Project, de competitie waarin teams binnen twee etmaal een film in elkaar moeten zetten aan de hand van een dialoog, een genre, een personage en een rekwisiet. “De deelnemers worden met posters gepresenteerd in de Facebook-groep. Wat mij opviel was dat het vooral blanke gezichten zijn. Ik miste kleur en daar wilde ik iets aan doen.”
De gelegenheid deed zich voor bij de jubileumeditie van de Rotterdamse competitie, die afgelopen weekend plaatsvond en waarvan de resultaten vanavond worden gepresenteerd. Hassani sloeg de handen ineen met producent Besma Ayari. Ze verzamelden een volledig Arabische cast om zich heen, met onder andere Achmed el Jennouni (Broeders, Afdwalen, Afslag 89: Doodzaak), Mahjoub Benmoussa (Dunya & Desie, Moes, Kicks) en Soufiane Moussouli (A’dam — EVA, Gods Lam, Nina Satana).
12 Angry Arabs heet de film die in twee dagen tijd werd uitgebroed en ingeblikt. Titel en verhaal zijn geïnspireerd op 12 Angry Men, de inmiddels klassiek verklaarde film van Sidney Lumet uit 1957 met Henry Fonda in de hoofdrol. Hierin wordt een tiener berecht die ervan wordt beschuldigd zijn vader te hebben vermoord. De juryleden, die de jongen eerst op één na veroordelen maar later bevattelijk blijken voor de argumenten van de spijtoptant, blijken toch minder de gelijken van de beschuldigde te zijn dan het Amerikaanse rechtssysteem wil doen geloven. “Ik houd enorm van klassieke films”, bekent Hassani. “Deze film is misschien zestig jaar oud maar cinematografisch geniaal en de vraagstukken die hij aansnijdt zijn nog steeds actueel.”
In 12 Angry Arabs is de tiener in de beklaagdenbank vervangen door Geert Wilders die op een anti-islambijeenkomst T-shirts met haatopruiende teksten heeft uitgedeeld. “Ik ben één van de personen die aangifte tegen hem heeft gedaan na zijn ‘minder, minder’-uitspraak in Den Haag”, vertelt Hassani. “Hij zette daarmee iedereen met kleur buitenspel en dat deed me persoonlijk pijn. Met deze film willen we de mensen die aangifte deden een stem geven.”
“Dat we komedie als genre kregen toebedeeld was een geschenk”, vindt Hassani. “Zo wordt het drama met humor. Als je het publiek kunt laten lachen, kun je ze eerder iets meegeven. 12 Angry Arabs is absoluut geen anti-Fitna. We wilden een genuanceerde film maken over de betekenis van vrijheid van meningsuiting, en de rol die populisme en intolerantie spelen in Nederland anno nu.”
Hassani hoopt dan ook een breed, internationaal publiek te bereiken, inclusief Wilders-sympathisanten en Trump-stemmers. Daarom werken editor, ondertitelaar en sound designer de komende twee weken aan een kwartier lange versie van de zeven minuten durende internetversie die vanavond vertoond wordt.
Maar behalve een politieke boodschap uitdragen, willen de makers van 12 Angry Arabs met hun film ook het allochtone filmtalent onder de aandacht brengen. “Er loopt extreem veel talent rond in dit land”, onderstreept Hassani. “Daarom stak het ook dat toen het Filmfonds begin dit jaar pleitte voor meer diversiteit in de Nederlandse film er door verschillende mensen werd beweerd dat er nu eenmaal geen niet-blanke filmmakers en acteurs zijn. Dat is niet waar. Dat ze niet zichtbaar zijn ligt aan de onderwerpen van de films die gemaakt worden. Viola Davis zei in haar acceptance speech bij de uitreiking van de Emmy’s ‘ik kan geen prijzen winnen voor rollen die niet bestaan’. Daar ben ik het mee eens. Het wordt tijd om andere verhalen te vertellen.”