Geen Noor­de­lijk Film Festi­val, wel film­programma

Campagnebeeld van het Noordelijk Film Festival 2020

Na de persconferentie van afgelopen dinsdag heeft de organisatie van het Noordelijk Film Festival besloten het festival dit jaar niet te laten doorgaan. Wel wordt een speciaal geselecteerd programma beschikbaar gesteld aan Friese bioscopen en filmtheaters, zodat liefhebbers kunnen gaan kijken op een locatie bij hen in de buurt.

De alweer 41ste editie van het Noordelijk Film Festival zou in Leeuwarden plaatsvinden van 11 tot en met 15 november. Maar het verbod op evenementen heeft de organisatie doen besluiten het festival te annuleren. “Heel verdrietig, maar ook begrijpelijk in deze tijd”, noemt artistiek leider en programmeur Fredau Buwalda het besluit in een persbericht. “We hopen met het ‘Noordelijk Film Programma’ dat wij nu overdragen aan de bioscopen en filmtheaters toch nog wat moois te bieden in de donkere dagen, iets waar mensen naar uit kunnen kijken, want juist in een lockdown kan een veilige culturele ontsnappingsmogelijkheid ook van groot belang zijn.”

De deelnemende bioscopen en filmtheaters zijn Slieker Film en Pathé Cinema in Leeuwarden, De Bios en De Lawei in Drachten, CineSneek, De Bios in Heerenveen en De Koornbeurs in Franeker. Door het filmprogramma zo uit te spreiden over de provincie hoopt de organisatie de reisbeweging van het publiek te beperken. De bioscopen en filmtheaters zijn ruim opgezet en kunnen groepen van maximaal dertig personen per zaal goed en veilig opvangen.

De films die geselecteerd waren voor het Noorderkroon programma zijn tussen maandag 9 en donderdag 12 november te zien in Slieker Film. Hoewel het festival niet doorgaat, worden de films in de competitie wel beoordeeld door een jury beoordeeld. De winnaars krijgen de Noorderkroon Awards thuisgestuurd.