Fusie tussen A-Film en Benelux Film Distributors

  • Datum 20-05-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

A-Film Distribution en Benelux Film Distributors gaan hun krachten bundelen. Daarmee ontstaat de grootste independent van de Benelux. Een intentieverklaring is gisteren getekend.

De naam van de nieuwe entiteit is een simpele combinatie van de twee delen: A-Film Benelux BV. Alle nieuwe releases, zowel nationaal als internationaal, vallen onder de voorgenomen samenwerking. Inhoudelijk wil Wilco Wolfers, directeur van het nieuwe bedrijf, op dit moment niet meer kwijt. ‘We zitten nu in Cannes en zijn bezig met de inkoop van films. Er moeten nog een paar dingen verder worden uitgewerkt.’

A-Film, dat bestaat sinds 1999, geldt al als de grootste filmdistributeur van de Benelux. Het bedrijf, gevestigd aan de Meeuwenlaan in Amsterdam Noord, is een spelbepaler op de markt voor Nederlandse film. A-Film was verantwoordelijk voor films als De wederopstanding van een klootzak, Zwartboek en — alweer een tijdje terug — Costa!. Onder de internationale titels: Zero Dark Thirty, The Master en — binnenkort — The Bling Ring.

Het in Houten gevestigde Benelux Film Distributors is zeven jaar geleden opgericht en is een slagje kleiner dan A-Film. De catalogus bevat vooral veel Nederlandstalige films: De koning van Katoren, Nova Zembla, Het zakmes, Kauwboy, Kan door huid heen. Buitenlandse titels zijn onder andere Cloud Atlas, Hyde Park on Hudson en La Noche de los Girasoles.

Het nieuwe bedrijf dat door de fusie ontstaat krijgt een driekoppige directie, waarvan de titulatuur internationale ambities verraadt. Wilco Wolfers, die nu nog ‘managing director A-Film’ op zijn visitekaartje heeft staan, wordt CEO (Chief Executive Officer). Sim van Veen, directeur van Benelux Film Distributors, gaat verder door het leven als COO (Chief Operating Officer). Coen Michielsen, die al vijf jaar bij A-Film werkt als Finance Director, complementeert het trio als CFO (Chief Financial Officer).

Edo Dijksterhuis