Fries film­festi­val vult finan­cieel gat met ludieke actie

Plons! Film Festival wordt gehouden op een boot in Bartlehiem

Het is bureaucratie op z’n meest Kafkaësk. Plons! Film Festival liep €15.000 subsidie van de provincie Friesland mis omdat het projectplan de maximum lengte met 607 woorden overschreed. De organisatie probeert nu het gat te vullen door die overtollige woorden te verkopen.

Het klinkt misschien niet als veel, maar die €15.000 maakt voor Plons! Film Festival precies het verschil uit tussen wel of niet doorgaan. Het evenement moet plaatsvinden in het najaar. Voor 4 tot en met 6 oktober staat in het Fries Bartlehiem een programma vol korte documentaires gepland.

De domper van de provinciale afwijzing is des te groter omdat de aanvraag inhoudelijk als zeer goed werd beoordeeld. Het was een vormfout die roet in het eten gooide. De festivalorganisatoren hadden namelijk hun bijlage over de toepassing van codes (Cultural Governance, Identiteit & Inclusie, Fair Practice) niet meegeteld bij het totaal aantal woorden. De overschrijding van 607 woorden – iets meer dan een A4-tje – kostte hen de kop.

Maar Plons! is niet voor één gat te vangen en is de campagne ‘Koop een woord, maak een PLONS!’ begonnen. Sympathisanten kunnen een woord adopteren voor het symbolische bedrag van €24,71. Bij verkoop van alle 607 woorden is het financiële gat effectief gedicht en kan het festival toch doorgang vinden. En wie wil nou niet een woord als ‘risicoprofiel’ of ‘noodplan’ bezitten?