Free Fall domi­neert Short­cutz Awards 2022

Emmanuel Tenenbaum, regisseur van Free Fall

Free Fall is de grote winnaar van de negende editie van de Shortcutz Amsterdam Annual Awards. De film naar een boek van Joris Luyendijk verzilverde vijf van zijn zes nominaties. Ook bij het publiek was Free Fall met stip favoriet.

Behalve de Audience Award won Free Fall ook de prijzen voor beste film, beste regisseur (Emmanuel Tenenbaum), beste scenario (ook Tenenbaum) en beste montage (Jean-Baptiste Guignot). Alleen de nominatie voor beste acteur werd niet ingelost. Die prijs werd gewonnen door Sam Boekaar voor haar optreden in Melanie.

Martin Koolhoven met zijn Rutger Hauer Award, een foto van de in 2019 overleden acteur door Anton Corbijn

States of Mind van Dirk Lentz was verkozen tot beste experimentele film. De prijs voor de beste documentaire ging naar Long Live the Panda van Bo van der Meer en Roswitha de Boer. Stephan Polman (Lead Balloons) kreeg de onderscheiding voor beste camerawerk. En Camouflage van Remco Polman en Jantiene de Kroon won in de categorie animatie.

Behalve de zogeheten Mr. Zee Awards werd ook nog de Rutger Hauer Award uitgereikt. Deze oeuvreprijs ging dit jaar naar Martin Koolhoven.