Frans Afman overleden

  • Datum 05-05-2011
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Woensdagmiddag is op 77-jarige leeftijd Frans Afman overleden. De internationale filmwereld verliest in hem een belangrijke filmfinancier en een markant man.

Frans Afman droeg bij aan de financiering van Hollywoodfilms als platoon, when harry met sally, dances with wolves, a room with a view, total recall, the name of the rose, three days of the condor, terminator, rambo ii en iii en superman ii en iii. Hij werkte samen met grote producenten als de vorig jaar overleden Dino de Laurentiis, had een enorm internationaal netwerk en was dankzij zijn blijmoedige inborst en gebrek aan pretenties een graag gezien gast op de filmmarkt in Cannes.

Zijn bekendheid in de filmwereld als ‘de bankier van Hollywood’ dankte Afman aan de ‘methode Afman’ die hij in de jaren zeventig introduceerde als internationaal bankier bij de Rotterdamse Slavenburg Bank, waar hij een speciale divisie opzette voor de financiering van films. Zijn vernieuwende methode hield onder meer in dat door de verkoop van filmrechten voorafgaand aan de productie geld kon worden opgehaald en bankgaranties konden worden afgegeven, waar het in die tijd nog gebruikelijk was om pas na de voltooiing van een film met de rechten de boer op te gaan.

Van 1996 tot 2007 was Afman bestuursvoorzitter van het Nederlands Film Festival, waar men zijn jaarlijkse openingsspeech haast vreesde vanwege zijn eigenzinnige onvoorspelbaarheid. Bij zijn vertrek werd hij geridderd in de orde van Oranje Nassau wegens zijn verdiensten voor de Nederlandse cinema.

Karin Wolfs