Fow Pyng Hu opent ramen shop

  • Datum 18-10-2011
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Flickr/Binder.donedat

In 2000 was regisseur Fow Pyng Hu in Cannes met zijn debuutfilm Jacky, nu serveert hij noodles in zijn eigen pop up-shop in Amsterdam. Het is een jongensdroom, maar de stap heeft ook te maken met de toenemende financiële onzekerheid van het filmvak.

Het was afgelopen weekend druk bij de opening van Le fou Fow. Een klant of vijfenzeventig, schat de Amsterdamse filmmaker en kersverse horeca-ondernemer Fow Pyng Hu. Het was minder romantisch dan hij zich had voorgesteld. "Het is gewoon heel hard productie draaien. Ik had nog nooit voor zoveel mensen gekookt."

Van jongs af aan had Hu de ambitie om op een dag een restaurant te beginnen. Het liep in eerste instantie anders. Na de Rietveld werd hij filmmaker. Samen met Brat Latjifi maakte hij de speelfilm Jacky, die in 2000 geselecteerd werd voor Un Certain Regard in Cannes. In 2004 volgde Paradise Girls, begin volgend jaar gaat Nick in première op het filmfestival van Rotterdam. Maar eerst gaat een oude droom in vervulling. Twee maanden lang bestiert Hu zijn eigen pop up ramen shop.

Het is niet de eerste keer dat Hu een uitstapje maakt naar een andere branche. "Het duurt altijd heel lang om die films van mij te financieren. Ik vind het leuk om tussendoor andere dingen te doen. Ik heb ook al eens meer dan een jaar in de handel gezeten in Japan, dingen importeren en zo. Ik ben ook grafisch ontwerper, maar daar wil ik me verder niet echt in specialiseren."

Het horeca-avontuur is eveneens bedoeld als tijdelijk experiment en betekent niet het einde van Hu’s filmcarrière. Volgend jaar wil hij opnieuw met Latjifi een filmplan ontwikkelen. Wel voelt Hu de noodzaak om zich op ander werk te oriënteren. "Ik weet nog niet wat de bezuinigingen in de filmsector voor mij persoonlijk gaan betekenen, maar het speelt wel in mijn achterhoofd mee dat er minder geld is. Ik geloof dat je voor een goed idee altijd geld vindt. Maar het wordt steeds ingewikkelder. Ik moet naast het filmen gewoon ook andere dingen doen."

Wordt de horeca op langere termijn dan het tweede spoor van zijn werkzame leven? "Die vraag stel ik mezelf ook. Eerst maar eens kijken hoe het deze twee maanden gaat. Ik vind het nu wel heel zwaar."

Erik Schumacher