Founding father van production design overleden

  • Datum 24-06-2014
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Benedict Schillemans

Naar nu bekend is geworden, is op 31 mei Benedict Schillemans overleden. Schillemans werkte als art director aan films als Keetje Tippel, Spetters, Amsterdamned, Ciske de Rat en The Discovery of Heaven. Met zijn kunstenaarsachtergrond tilde hij het vak van production design in ons land naar een hoger plan. Schillemans werd 67 jaar.

Benedict Schillemans — vrienden noemden hem Dick — wordt door vakbroeders en filmprofessionals geroemd als ‘founding father van de Nederlandse production design’. Hij heeft ervoor gezorgd dat art direction een veel bredere invulling kreeg. Mede door zijn allesomvattende visie over vormgeving en sfeer is de uitstraling van de Nederlandse film veranderd.

Schillemans werd in de jaren zestig en zeventig opgeleid aan de Kunstacademie St. Joost in Breda en de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Daarna rolde hij de filmwereld in, waar hij de rest van zijn leven actief zou blijven. Na een jarenlang verblijf in Los Angeles om daar te werken aan grote commercials keerde hij eind jaren negentig terug naar Nederland. De kennis die hij in de VS had opgedaan gebruikte hij bij de opnamen voor The Discovery of Heaven. Met een combinatie van maquettes, deels gebouwde sets en blue screen-techniek wist hij een Piranesi-hemel op te roepen. Het is grotendeels aan Schillemans te danken dat Mulisch’ onverfilmbaar geachte boek toch op het witte doek belandde.

Schillemans werkte samen met Nederlandse regisseurs als Paul Verhoeven, Fons Rademakers, Dick Maas en Wim Verstappen, maar trad ook als production designer voor internationale producties als Wings of Fame en Deuce Bigalow: European Gigolo. Als production designer heeft hij zo’n 28 titels op z’n naam staan, als art director tien. De laatste film waar hij aan werkte was Tirza. In 1984 ontving Schillemans een Gouden Kalf voor zijn gehele oeuvre tot dan toe. Negentien jaar later kreeg hij er nog een voor Pietje Bell (2003, Maria Peters).

Edo Dijksterhuis