Forum van de Regisseurs gaat door, maar hoe?

Tijdens het afgelopen Nederlands Film Festival beleefde Forum van de Regisseurs zijn vijfde editie. Curatoren Dana Linssen en Jan Pieter Ekker werden na afloop bedankt voor hun diensten. Zij keren niet terug. Het festival zegt door te willen met het verdiepende programma maar het is onduidelijk hoe dat moet zonder de twee critici die het concept hebben vormgegeven.

Forum van de Regisseurs werd in 2015 opgericht om een podium te bieden aan filmmakers met een eigen stem en eigenzinnige visie. De competitie bevat de meest ambitieuze en avontuurlijke producties van het afgelopen jaar. Ekker, chef kunst van Het Parool, en NRC– en Filmkrant-criticus Linssen deden de selectie en verzorgden uitgebreide nagesprekken. Daarnaast werd er ook een link gelegd tussen film en beeldende kunst via samenwerking met het Centraal Museum.

“Wij gaan uiteraard door met het Forum van de Regisseurs”, stelt NFF-directeur Silvia van der Heiden. “We willen, zoals de aanvankelijke gedachte was bij de oprichting van het Forum, eens in de twee jaar wisselen van curatoren. Omdat we nog in gesprek zijn met mogelijke curatoren is het helaas te vroeg om iets te zeggen over de opvolging van Dana en Jan Pieter. Duidelijk is dat we in de lijn blijven van afgelopen jaren, dus aandacht voor de auteursfilm, verdiepende gesprekken met regisseurs en een integrale aanpak, zoals we tijdens het hele NFF doen. Dus zowel film als interactieve producties.”

Ekker en Linssen zeggen te hopen dat “het NFF de kunstzinnige film en een verdieping- en contextprogramma zoals het forum volgend jaar centraler zal stellen in de programmering. Zelf zullen wij ook op zoek blijven gaan naar manieren om een zo groot mogelijk publiek te vinden voor het soort film waar wij ons vijf jaar lang hard voor hebben gemaakt met het forum. Op welke manier dan ook.”