Forum Groningen opent met 24 uur feest
Wie nietsvermoedend centrum Groningen binnenstapt, kan denken dat er komeetinslag heeft plaatsgevonden. Maar de asymmetrische grijze klomp die boven de historische panden uitsteekt is Forum Groningen, een nieuw multidisciplinair cultuurcentrum met vijf filmzalen. We kunnen in ieder geval vooruitzien naar een nieuw animatiefestival, maar vandaag wordt eerst de opening gevierd met 24 uur feest.
Forum Groningen is er niet zomaar gekomen. Voor een eerste referentie in de gemeenteraadsnotulen moeten we terug naar 2002, toen het plan werd geopperd voor een cultuurcentrum aan de Nieuwe Noordzijde. In de zeventien jaar die volgden werd €75 miljoen bij elkaar gebracht en kreeg NL Architects de ontwerpopdracht. Hun creatie kan in iconische kwaliteit wedijveren met die ander architectonische eyecatcher van het noorden, het Groninger Museum. Forum Groningen bestaat uit twee grote torens bekleed met Wachenzeller Dolomietsteen, die met elkaar verbonden zijn door een veertig meter hoog atrium. Roltrappen leiden naar bibliotheek, expositiezalen, stripmuseum, filmtheater en horecagelegenheden.
“Iedere keer als ik hier binnenloop krijg ik opnieuw energie”, stelt Henk Klein Wassink, filmprogrammeur van Forum Groningen. “Het geeft zo’n kick! Overal in het gebouw heb je schitterend uitzicht maar op het dakterras van de tiende verdieping, waar we in de zomer openluchtvoorstellingen gaan houden, is het helemaal fantastisch. En het mooie is dat de verschillende functies echt in elkaar zijn geschoven. Zo bevindt de DVD-collectie van de bibliotheek zich op het filmplein, dichtbij het filmcafé.”
De verschillende onderdelen van Forum Groningen zitten niet alleen fysiek onder één dak maar zijn ook organisatorisch verenigd. “Dit is geen verzamelgebouw”, verduidelijkt Klein Wassink. “Het filmtheater is al sinds 2010 onderdeel van Forum en we gaan veel samenwerken met de andere disciplines. Volgende week bijvoorbeeld wordt de tentoonstelling over AI geopend en tijdens de looptijd, van december tot mei, organiseren wij een speciaal klassiekerprogramma met films over mens en machine: van Metropolis en Frankenstein, die we allebei vertonen met live begeleiding, tot The Matrix en 2001: A Space Odyssey.”
De AI-tentoonstelling – en aansluitend een expositie over Aardman Studios – vindt plaats in twee expozalen met een gezamenlijk oppervlak van duizend vierkante meter (ter vergelijking: dat is evenveel als kelderverdieping van het Stedelijk Museum Amsterdam). Films worden vertoond in vijf zalen met respectievelijk 175, 121, 84, 64 en 30 stoelen, die ieder in een specifieke kleur zijn uitgevoerd. “De kleinste zaal is voorzien van luxe stoelen en een bar”, vertelt Klein Wassink. “Naast die vijf vaste zalen hebben we ook nog de beschikking over een multifunctionele zaal met een uitschuiftribune en de mogelijkheid van driewandenprojectie. Er zullen hier ook concerten en debatten plaatsvinden, dus voor dagelijkse programmering is hij niet geschikt, maar we doen hier bijvoorbeeld wel ons klassiekerprogramma.”
Tot de opening van Forum Groningen zat het filmtheater in de Camera bioscoop aan het Hereplein, waar het in 2010 naartoe was verhuisd toen de locatie aan de Poelestraat werd opgeheven. Op die oude locaties zijn jarenlang ‘pocketversies’ van IFFR en IDFA georganiseerd. “Maar het werd iets te klein. De afgelopen jaren hebben we daarom een bioscoopzaal gebruikt in het Grand Theater. Die houden we er gewoon bij, maar we kunnen met onze nieuwe faciliteiten natuurlijk wel een beter festival neerzetten. Het gebouw leent zich ook erg voor bijzondere projecties op de wanden, wat zorgt voor nog meer festivalsfeer.”
Naast de inmiddels vaste waarden op de festivalkalender komt Forum Groningen ook met een nieuw evenement: een animatiefilmfestival in juni. Het heeft nog geen naam maar is gelieerd aan Storyworld, het stripmuseum dat in januari opent in Forum.
Vandaag om 17:00 uur wordt Forum Groningen officieel geopend en barst een 24-uursfeestprogramma los. Een etmaal lang kunnen bezoekers de verschillende ruimtes in het gebouw in- en uitlopen. “We hebben ervoor gekozen niet een bult previews te programmeren maar korte films, een Cineville-evenement, trailers van films en festivals die gaan komen en een making of-filmpjes van het gebouw”, stelt Klein Wassink. “Het gaat er vooral om de zalen te zien en te ervaren.”