Focus­pro­gram­ma over India op IFFR 2023

Smashing Monuments

Met nog krap twee maanden tot de opening van het International Film Festival Rotterdam, wordt de invulling van de 52e editie steeds completer. Opvallend is het focusprogramma dat de sociaal-politieke ontwikkelingen in India van de afgelopen dertig jaar in beeld brengt. Voor de jury van de Tiger Competition is IFFR-veteraan Lav Diaz aangetrokken. En de eerste titels voor de Short & Mid-length sectie zijn bekend.

De titel van het India-programma, The Shape of Things to Come?, slaat op de semi-supermachtstatus die India sinds enige tijd heeft. Het op één na meest bevolkingsrijke land ter wereld heeft internationaal steeds meer in de pap te brokken maar het democratisch bestel staat onder druk, rechtsnationalisme tiert welig en geweld tegen vrouwen is aan de orde van de dag.

Die onderwerpen komen in meer of mindere mate aan de orde in het programma dat Sanjiv Shahs muzikale satire Love in the Time of Malaria (1992) als oudste titel heeft en de wereldpremière van Shahrukhkhan Chavada’s Which Colour? (2022) als meest recente. De documentaire Lords of Lockdown van Mihir Fadnavis, over de eerste vier maanden dat Mumbai in lockdown was, beleeft op het IFFR zijn Europese première.

Korte, middellange en experimentele films zijn samengevoegd in het niet-competitieve Short & Mid-length-programma. Te zien zijn onder andere de documentaire Goodbye Words, waarin Laura Rantanen laat zien wat er met boeken gebeurt na de dood van hun eigenaar, en Wei Gao’s Flower Rain, een reis door kosmische poorten van bloemen en bladeren. De Oostenrijkse filmmaker Siegfried A. Fruhauf keert terug naar Rotterdam voor de wereldpremière van Cave Painting, waarin grottekeningen en celluloid in elkaar overlopen. En de in Amsterdam gevestigde Argentijnse filmmaker Sebastian Diaz Morales presenteert de wereldpremière van zijn middellange film Smashing Monuments, waarin het Indonesische kunstenaarscollectief ruanrupa (verantwoordelijk onder andere voor de afgelopen Documenta) in gesprek gaat met stadsbeelden.

De jury voor de Tiger competitie bestaat uit filmmaker Lav Diaz, directeur van het Udine Far East Film Festival Sabrina Baracetti, filmcriticus Alonso Díaz de la Vega, actrice/filmmaker Anisia Uzeyman en indie-producent Christine Vachon. Zij kiezen de winnaars van de Tiger Awards, ter waarde van €40.000, en de Special Jury Awards van €10.000.

De jury van de Ammodo Tiger Short Competition bestaat uit schrijver, programmeur en organisator Simone Zeefuik, programmeur, kunstcurator, en schrijver Herb Shellenberger, en film- en videokunstenaar Stanya Kahn. Kahns werk is overigens ook te zien in een focusprogramma. De jury bepaalt welke drie titels de Ammodo Tiger Short Awards ontvangen, elk ter waarde van €5.000.