Focus op Indonesië

  • Datum 08-11-2017
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Salawaku

Niet iedere Deventenaar zal er dagelijks bij stil staan, maar Deventer heeft eeuwenoude banden met Indonesië. Ze zijn te vinden in gebouwen, restaurants en bedrijven, maar ook in de gemeenschappen van Molukkers, Papoea’s en oud-Indiëgangers.

Focus op Indonesië wil dit heden en verleden zichtbaar maken in Deventer. Ruim dertig culturele en maatschappelijke instellingen werken eraan mee met lezingen, concerten, toneel- en dansvoorstellingen, exposities, wandeltochten en uiteraard ook filmvertoningen. Filmhuis De Keizer vertoont drie Indonesische films en de Nederlandse documentaire De vergeten krijgers, over de Afrikaans-Indische Nederlanders die in het KNIL vochten. Die laatste film is als u dit leest al te zien geweest (8 november), maar de drie Indonesische niet. Op 13 november staat de romanverfilming Laskar Pelangi (Riri Riza, 2008) op het programma. De speelfilm portretteert vanaf de jaren zeventig tien jongens op een schooltje op een eilandje en volgt hen in hun verdere leven.
Van regisseur Riri Riza is op 20 november ook Athira (2016) te zien. De film vertelt het levensverhaal van Athirah, de moeder van de Indonesische vicepresident Jusuf Kalla. Het leven van de vrouw stort in als haar man een tweede vrouw trouwt. Maar er is gerechtigheid: terwijl zij zich langzaam uit het dal omhoog werkt, gaat het met het bedrijf van haar man steeds slechter.
De speelfilm Salawaku (Pritagita Arianegara, 2016) is op 27 november de slotfilm van Focus op Indonesië. Het drama volgt op de Molukken weeskind en tiener Salawaku op een zoektocht naar zijn verdwenen zus. Wat de jongen niet weet, is dat ze helemaal niet gevonden wil worden. Als hij onderweg een in de steek gelaten jonge vrouw uit Jakarta ontmoet, trekt hij met haar verder.

filmhuisdekeizer.nl