Focus: Film en eten
Nog even en elke stad heeft zijn eigen Food Film Festival. En waarom ook niet, want eten en film zijn allebei populair. Dat zal van 18 t/m 22 mei weer blijken tijdens de tweede editie van het City Food & Film Festival in de Verkadefabriek in Den Bosch.
Het presenteert vier landelijke filmpremières en documentaires over voedsel, zoals That Sugar Film (Damon Gameau), over het gezondheidsrisico van suiker, en de festivalopeningsfilm Noma — My Perfect Storm (Pierre Deschamps), een portret van het Deense tweesterrenrestaurant Noma. Het programma is ingedeeld in menu’s, die bestaan uit een combinatie van film, of een ‘foodtalk’, en eten. Zo krijgt de bezoeker van het menu Vlees de documentaire Vleesverlangen (Marijn Frank) opgediend, gevolgd door een proeverij van Madame Paté. In het menu Wild praat een ‘wildslager’ over zijn werk, gevolgd door een proeverij met ‘wilde hapjes’. Geen eten zonder drank, zodat er ook aandacht is voor speciale soorten bier en wijn. Naast filmkijken, eten en drinken wordt er gepraat. Onder andere door culinair journalist Janneke Vreugdenhil en Maurice Dekkers van Keuringsdienst van Waarde. Docenten van de Hogeschool Den Bosch en Venlo komen praten over de laatste ontwikkelingen in de landbouw en voedselindustrie. Moleculair koken komt aan bod in het menu Moleculair. Te zien is de documentaire El Bulli: Cooking in Progress (Geleon Wetzel), over de beroemde Spaanse kok Ferran Adrià, gevolgd door een proeverij met moleculair bereide hapjes. Aanlokkelijke toekomst of culinaire ontsporing? Wie het niet in futurisme wil zoeken, maar in ambachtelijke traditie kan terecht bij het menu Fruit: na een film over het kweken van groente en fruit zijn er ‘fruithapjes’. Wie veel over voedsel weet, kan meedoen aan de foodquiz.