Focus: Cadeau Cinemien 25 jaar Pride Amsterdam

Pride Amsterdam bestaat 25 jaar. Dat is een cadeau waard, vindt ook Cinemien, dat al sinds 1975 lhbtiq+ films uitbrengt. De distributeur biedt 4 augustus in Tuschinski in Amsterdam medewerkers en relaties van Pride Amsterdam de première van de Franse feelgoodfilm The Shiny Shrimps aan.

Op papier klinkt het als de gewoonste zaak van de wereld: “25 jaar vieren we in Amsterdam de vrijheid, de vrijheid dat je mag zijn wie je bent en mag houden van wie je wilt”, schrijft Cinemien in het persbericht over Pride Amsterdam. Maar ‘dat je mag zijn wie je bent en mag houden van wie je wilt’ wordt ook in Nederland nog niet door iedereen geaccepteerd. Scheldpartijen en geweld tegen mensen die zich niet als hetero manifesteren komen nog steeds voor. Volgens sommigen zelfs vaker dan vijfentwintig jaar geleden. Zestig procent van de homogemeenschap durft met een geliefde niet (meer) hand in hand op straat te lopen. Recent werd dat in Amstelveen opnieuw duidelijk door de ernstige mishandeling van een veertienjarige die niet tegen jongens wilde zeggen of ze een jongen of een meisje was. Zeker: het is een incident, maar daarvan zijn er teveel. Naast persoonlijk leed vergiftigen ze de sfeer op straat, omdat ze angst aanjagen.

Maar er is ook goed nieuws. Uit onderzoek blijkt dat de huidige generatie jongeren makkelijker naar buiten komt met hun seksuele identiteit. “Ze voelen zich vrijer, zien dat het ook anders kan en hebben meer lhbti rolmodellen”, vatte RTL Nieuws de situatie samen. Ook Cinemien ziet in de afgelopen kwart eeuw een positieve ontwikkeling: “Met vallen en opstaan heeft de emancipatiestrijd ongekende stappen kunnen maken. Vele hoogtepunten, dieptepunten, ontroerende momenten en momenten om voor altijd te koesteren.”

Als eerbetoon aan het doorzettingsvermogen van Pride Amsterdam schenkt Cinemien de première van de Franse film The Shiny Shrimps aan het festival. De grote zaal van Tuschinski zal op 4 augustus vol zitten met medewerkers, onder wie veel vrijwilligers, en relaties van Pride Amsterdam. Zij zullen een kleurrijke film zien over het smelten van vooroordelen over homo’s. Olympisch zwemkampioen Matthias ziet zijn carrière met een plons in het water vallen als hij live op tv een homoseksuele journalist de huid vol scheldt. De zwembond legt hem als straf op dat hij een gay waterpoloteam moet gaan trainen. Het doel is kwalificatie voor de Gay Games. Daar staat hij dan: de heteromacho die een groep  homomannen, die meer in lol dan in winnen geïnteresseerd zijn, tot grote sportprestaties moet aanzetten. Dat is niet eenvoudig, ook omdat de teamleden allemaal zo hun problemen in het leven hebben.

Bij de vertoning van de film is acteur Romain Brau, één van de hoofdrolspelers, aanwezig. Het is belangrijk dat films als The Shiny Shrimps gemaakt en vertoond worden, stelt Ian van der Putten, directeur van Cinemien: “Deze karakters gaan voortleven in de ervaringen van het publiek. Dit geldt met name voor jongeren die de film gaan zien, die van het verhaal genieten, zichzelf herkennen en daarbij zich versterkt voelen dat ze niet alleen zijn.” Waarmee niet gezegd wil zijn dat iedereen moet gaan waterpoloën.

Première The Shiny Shrimps 4 augustus Tuschinski (besloten voorstelling)