Flinke uitbreiding Europees filmerfgoed

Café des Deux Moulins, waar de hoofdpersoon uit Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain werkt

Het Café des Deux Moulins waar Amélie werkt, Freemason’s Hall in Londen dat figureert in zowel Spectre als The Death of Stalin, en de Kaffibarinn Bar waar een deel van 101 Reykjavik zich afspeelt. Deze en negentien andere filmlocaties behoren sinds deze week tot de Treasures of European Film Culture. Er is zelfs een aparte afdeling opgericht om dit filmerfgoed beter in kaart te brengen.

Initiatiefnemer is de European Film Academy, die zich al enige tijd inspant om jubilea van filmmakers, de geschiedenis van filminstituten en andere historische informatie bij elkaar te brengen. Er was al een lijst met locaties die gelden als kroonjuwelen van het Europese filmerfgoed maar die telde tot nu toe slechts dertien namen. Met de huidige uitbreiding komt het totaal op 35.

Onder de nieuwe erfgoedplekken bevinden zich onder andere de Romeinse Trevifontein uit La Dolce Vita (1960) en de Duitse Studio Babelsberg waar Metropolis (1927) werd opgenomen, maar ook pleinen, gebouwen en straten waar veel recentere film zich afspelen. Ook zijn er plaatsen geselecteerd die buiten de mainstream van de Europese filmcultuur liggen zoals Dubrovnik (The Taste of Violence, 1961) of Riga (Homeland, 1990).