First Cousin Once Removed wint belangrijkste prijs IDFA

  • Datum 24-11-2012
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Alan Berliner neemt de hoofdprijs in ontvangst

De belangrijkste prijs van het IDFA, de VPRO IDFA Award for Best Feature-Length Documentary, gaat dit jaar naar First Cousin Once Removed van Alan Berliner. De Amerikaan kreeg gisteren in het Compagnietheater in Amsterdam de bloemen en de check ter waarde van 12.500 euro overhandigd. Berliners portret van zijn aan Alzheimer lijdende oom versloeg Bad Boy High Security Cell van Janusz Mrozowski en The Gatekeepers van Dror Moreh.

Nederlands succes was er ook, dubbel zelfs. Esther Hertog ontving voor haar Soldier on the Roof zowel de prijs voor het beste debuut als de Dioraphte IDFA Award for Dutch Documentary. Het bijbehorende prijzengeld is twee maal 5.000 euro. De film gaat over het dagelijks leven in de geïsoleerde Joodse enclave in Hebron.
Lida Chan en Guillaume Suon ontvingen de NTR IDFA Award for Best Mid-Length Documentary (10.000 euro) voor Red Wedding, het emotionele relaas van de Cambodjaanse Sochan Pen die als zestienjarige werd gedwongen tot een huwelijk met een Rode Khmer-soldaat. Red Wedding kwam mede tot stand met een financiële bijdrage van het IDFA Fund en was een van de projecten dat afgelopen zomer meedeed aan de IDFAcademy Summer School. In september won de film ook de IDFA Worldview Award, een beurs waarmee de productie werd mede gefinancierd.
Het publiek was het meest gecharmeerd van Malik Bendjellouls Searching for Sugar Man, dat verhaalt over de mysterieuze Amerikaanse singer-songwriter Rodriguez, die nergens ter wereld doorbrak behalve in Zuid-Afrika. Bendjelloul kreeg er de 5.000 euro grote BankGiro Loterij IDFA Audience Award voor. Hij mocht nog een keer het podium op om ook nog de IDFA Melkweg Award for Best Music Documentary (2.500 euro) in ontvangst te nemen.
De IDFA Award for Student Competition (2.500 euro) ging naar Chico Pereira voor Pablo’s Winter. Pablo’s Winter is een humoristisch portret van de verstokte roker Pablo die zijn oude dag doorbrengt hoestend en klagend en mijmerend over vroeger, toen alles beter was.
De interactieve tablet-documentaire Alma, a Tale of Violence, werd gelauwerd met de IDFA DocLab Award for Digital Storytelling (2.500 euro). In de film vertellen Miquel Dewever-Plana en Isabelle Fougère het verhaal van het voormalige bendelid Alma.
De DOC U-jury, die bestaat uit jongeren tussen 15 en 18 jaar oud, was het meest gecharmeerd van Little World van Marcel Barrena. Hij krijgt de 1.500 euro die bij de IDFA DOC U Award voor zijn verhaal over de 19-jarige Albert die in zijn rolstoel, met vriendin maar zonder geld, naar de andere kant van de wereld reist.
Een dag eerder al, ter afsluiting van het congres over de Nederlandse documentaire, werd de Mediafondsprijs Kids & Docs uitgereikt. Deze prijs voor de beste jeugddocumentaire ging naar Ingrid Kamerling voor haar debuut Geluiden voor Mazin. De 15.000 euro verbonden aan de prijs is bedoeld voor het ontwikkelen van een nieuwe jeugddocumentaire.

Edo Dijksterhuis