Film­wereld steunt Oe­kraïne na één jaar oor­log

Life on Hold

Vandaag precies één jaar geleden vielen Russische troepen Oekraïne binnen. Om dit treurige jubileum te markeren lanceert Cinetree een film over Oekraïense vluchtelingen in Nederland. Tijdens het filmfestival van Berlijn werd afgelopen week een solidariteitsfonds opgericht voor Oekraïense filmmakers.

Life on Hold, dat vanaf vandaag gratis te bekijken is op filmplatform Cinetree, portretteert Oekraïense vluchtelingen in Nederland. De korte film toont hun verlangen naar huis, het gemis van vrienden en familie, en dromen van een betere toekomst. Regisseur Luuk Walschot maakte de film samen met de Oekraïense cinematograaf Sveta Aprarina.

Andere Oekraïense filmmakers kunnen vanaf deze week voor steun aankloppen bij het nieuw opgerichte European Solidarity Fund for Ukranian Films. Het fonds is een initiatief van vijftien fondsen en ministeries uit dertien Europese landen, waaronder het Nederlands Filmfonds. Het jaarlijkse budget van €1 miljoen is bedoeld voor Oekraïense filmprojecten en coproducties in de ontwikkelings- en afrondingsfase.