Filmwedstrijd om quarantaine door te komen

Daags nadat Mark Rutte de quarantainemaatregelen oprekte tot eind april schrijft CineSud een wedstrijd uit voor filmmakers en scenaristen uit heel Nederland. Om de tijd door te komen. Maar ook om te zien welke nieuwe filmvormen er uit al deze beperkingen kunnen komen.

Onder de titel Quarantine Film Stories daagt CineSud uit tot het maken van verhalen rondom het thema ‘quarantine’ of ‘lockdown’. Voor filmmakers is er de 90 second quarantine video-contest, waarvoor een film van maximaal anderhalve minuut kan worden ingezonden. Scenarioschrijvers kunnen in een aparte wedstrijd meedingen met een script van maximaal vijf pagina’s. In beide wedstrijden is €3000 aan prijzengeld beschikbaar voor maximaal vijf winnaars per competitie.

“Normaal gesproken zouden we afgelopen maand ons pitching forum hebben georganiseerd”, vertelt Guido Franken, directeur CineSud. “Nu zochten we een andere manier om makers een steuntje in de rug te geven maar ook om content te creëren en het publiek toch te bereiken. Een online wedstrijd leek ons een goed alternatief.”

De criteria waar inzendingen aan moeten voldoen zijn met opzet heel algemeen gehouden. “We willen bewust niet teveel sturen”, stelt Franken. “De omstandigheden zoals ze nu zijn, zijn al beperkend genoeg. Je kunt niet met een crew de straat op, werken met acteurs zal moeilijk zijn en films zullen vooral door individuen of duo’s gemaakt worden. Daar liggen uitdagingen en wij denken dat die beperkingen automatisch tot andere, nieuwe vormen van filmmaken zullen leiden. Soundscapes, beeldpoëzie, acteerwerk op afstand of via voice-over – we zijn benieuwd.”

De deadline voor inzendingen (via de site) ligt op 3 mei, net na de nu voorgeschreven quarantaineperiode. Vijftien dagen later worden de winnaars bekend gemaakt. Franken: “De juryleden zijn afkomstig uit onze gebruikelijke pool van externe experts. Hun beraad zullen ze dit keer moeten doen per Zoom of Skype. De winnende films worden vertoond op onze site. De scripts waar de jury echt van vindt dat er iets mee moet gebeuren, willen we laten maken als alles weer normaal is.”