Filmwedstrijd in Den Haag, niet 48 maar 72 uur

  • Datum 15-06-2017
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Beeld uit het promofilmje

Het 48 Hour Film Project kenden we al langer. Maar nu is er een variant: de 72hrs The Hague Film Contest. Initiatiefnemer is acteur en regisseur Stephan Evenblij, die vindt dat het onontdekte talent uit eigen stad maar eens een kans moet krijgen. Maar waarom drie in plaats van twee etmalen? "Den Haag is veel te mooi om in slechts twee dagen te filmen."

Het project past in de Haagse inspanningen om de hofstad meer te profileren als filmlocatie. Tijdens Cannes promootte film commissioner Ing Lim zijn stad met folders en een showreel. De 72hrs The Hague Film Contest wordt ondersteund met een hoofdprijs van €1000 en een ‘Haagse Oscâh’ voor de winnaar en kleinere prijzen voor camera-, acteer- en scriptprestaties. De jury bestaat uit geboren Hagenees Martin Koolhoven, Ing Lim en Robert van Asten, D66-fractievoorzitter in de gemeenteraad.

Stephan Evenblij, als acteur bekend van onder andere GTST en Seinpost Den Haag, mist een filmcultuur in zijn stad. "Als ik een film of commercial maak, plaats ik meestal een oproep op Facebook. En de aanmeldingen uit Den Haag zijn vaak mager. Haagse acteurs zijn er wel, maar Haagse actrices die ook Haags kennen lullen, lijken er niet te zijn. Het zou mooi zijn als we na deze 72hrs kunnen bouwen aan een Haagse filmersdatabase."

De opzet van het 72hrs The Hague Film Project klinkt als die van het 48 Hour Film Project. In een afgemeten periode moet met een crew een film van maximaal vier minuten worden gemaakt. Teams krijgen een stukje dialoog, locatie of personage toegewezen. Maar waarom niet gewoon aangesloten bij het 48 Hour Film Project? "We wilden iets specifieks voor Den Haag en de stad als decor zien", stelt Alice Moore, adviseur communicatie van de gemeente. "Er zijn bovendien al zes edities van 48 Hour in Nederland en dat is eigenlijk al teveel voor zo’n klein landje. Wel is er veel gesproken met 48 Hour Film Project Rotterdam en de winnaar van 72hrs The Hague mag gratis deelnemen aan die competitie."

Aan animo geen gebrek. Er hebben zich als dertig teams aangemeld en inschrijven kan nog tot maandag 19 juni. Wie denkt over deelname kan eerst even het promofilmpje bekijken. De winnaar wordt bekend gemaakt op 3 juli tijdens de premièreavond in Pathé Buitenhof.

Edo Dijksterhuis