Filmtheaters gaan online vertonen

Zomer
Een kleine aardverschuiving in het bioscooplandschap: een aantal filmtheaters experimenteert vanaf 4 juni met online vertoningen. Een extra zaal op het internet. Zomer van Colette Bothof is de eerste film die een dubbelrelease krijgt in het project Film(t)huis.
Film(t)huis is de werktitel van een ‘day and date’-experiment waarbij filmtheaters een film tegelijk op het grote doek én on demand via hun website beschikbaar maken. Zomer van Colette Bothof is vanaf 4 juni de eerste film waarbij arthouseliefhebbers kunnen kiezen of ze hem in het theater of thuis op de bank willen bekijken. Voor dat laatste loggen ze in met hun emailadres, betalen de prijs van een bioscoopkaartje (gemiddeld 8 euro), waarna ze de film kunnen streamen. Wie zich voor de testgroep aanmeldt krijgt eenmalig 50% korting. De film is vier weken online beschikbaar.
Meer aandacht voor kleine films
Bedenkers van de proefopstelling zijn Anke van Diejen en Noortje van de Sande van Herrie Film en TV, een communicatiebureau dat zich specialiseert in strategische filmuitbreng. Van Diejen: "Door het grote aanbod wordt het steeds moeilijker om kleine films een plek in het theater te geven. De website van een filmhuis is een logische plek waar mensen online kijken als ze een film zoeken." Het is niet de bedoeling dat de player zal worden gebruikt voor films die niet in het theater staan. Van Diejen: "De deelnemende theaters moeten de film ook in hun zalen blijven draaien. Maar ze zijn minder dwingend gebonden aan een minimum aantal vertoningen, wat meer ruimte in de programmering oplevert. We hopen dat filmtheaters zo meer aandacht kunnen geven aan films waar tot nu toe vaak te weinig ruimte voor was."
Online extra zaal
Helemaal nieuw is het plan niet: in Filmhouse Edinburgh en GFT Glasgow is al een paar jaar ervaring opgedaan met vergelijkbare constructies. Maar daar blijven de films na parallelle beschikbaarheid online nog langer staan. Van Diejen: "Zo hebben ze online een extra zaal." Herrie rekent op de gebruikelijke premièrepubliciteit door recensies in dagbladen en op sites "omdat het een reguliere release is, alleen nu ook te zien in de online zaal."
Van Diejen over de prijs: "Het gemis van de theaterervaring wordt weggestreept tegen de service van het thuis kunnen bekijken van een premièrefilm. De theaters krijgen hun gebruikelijke percentage van de verkoop per kaartje." Maar vast staat nog niets: na de test wordt deze zomer bekeken hoe de wensen van de betrokken partijen tot een solide businessmodel kunnen worden gesmeed. In het najaar volgt dan een grotere pilot met mogelijk meerdere films
Het plan wordt ondersteund door het Filmfonds en EYE. Stichting Filmonderzoek gebruikt het experiment voor een onderzoek onder de gebruikers. De deelnemende theaters zijn Het Ketelhuis (Amsterdam), Filmhuis Den Haag, Lux (Nijmegen), het Louis Hartlooper Complex (Utrecht), Chassé Cinema (Breda), Verkadefabriek (Den Bosch), en De Lieve Vrouw (Amersfoort)
Karin Wolfs