Filmtekeningetje pikken?

  • Datum 08-04-2011
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Gert Jan Pos

Een filmpje pikken doen we al, maar binnenkort kunnen we ook een filmtekeningetje pikken. Onder de titel Wat zien ik? komt een boek met tekeningen die op één pagina een film samenvatten. Initiatiefnemer is stripintendant Gert Jan Pos.

De striptekenaars rukken op! Hun opmars begon acht jaar geleden in de literatuur met de ‘verstripping’ door Dick Matema van Gerard Reves De avonden. Matena maakte zich er niet met een Jantje van Leiden vanaf, maar vertaalde Reves meesterwerk nauwgezet in plaatjes. Het kostte hem drie jaar werk.

Waarom lang als het kort kan, dacht twee jaar geleden stripintendant Gert Jan Pos van het Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst (BKVB). Hij vroeg 57 striptekenaars om een Nederlandse roman in één tekening samen te vatten. Uitgeverij De Vliegende Hollander vond het een goed idee en maakte er het prachtboek Mooi is dat! van. Daarvan werden er meer dan drieduizend verkocht. Dat is veel voor een boek in de kunsthoek. Het bewijst dat strips populair zijn.

Film is nog populairder, bedacht Gert Jan Pos. Waarom geen tweede boek, maar dan met ‘verstripte’ films? Hij zocht contact met de animatie-intendant van het Filmfonds, het Nederlands Filmfestival en Eye Film Instituut. U raadt het: ook zij waren enthousiast over een boek met tekeningen die op één pagina een film samenvatten.

Op basis van de favorietenlijstjes van vijfentwintig filmkenners wordt een groslijst van honderd films samengesteld, waaruit de tekenaars mogen kiezen. Hoeveel tekenaars meedoen weet Pos nog niet. "Ik denk dat het ongeveer hetzelfde aantal zal zijn als bij Dat is mooi!. Alleen vragen we nu geen Vlaamse tekenaars meer, omdat het om Nederlandse speelfilms gaat. Bij de literatuur was dat anders, want daar zaten ook romans van Vlaamse schrijvers bij."

De tekenaars hoeven niet voor niets te werken. "We willen ze fatsoenlijk betalen. Ze krijgen 500 euro." Een titel voor het boek was snel gevonden. "Wat zien ik? verwijst naar de film van Paul Verhoeven, maar natuurlijk ook naar de tekeningen in het boek." Wanneer het boek wordt gepresenteerd?. "Zo ver zijn we nog niet. Het Nederlands Filmfestival in september halen we niet. Misschien is de opening van Eye volgend voorjaar een mooie gelegenheid."

Jos van der Burg