Filmspeeltuin viert jubileum met Super8 en hond in hoofrol

  • Datum 26-08-2016
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Een genre, een personage, een rekwisiet en een dialoog. Met die ingrediënten moeten deelnemers aan het 48 Hour Film Project binnen twee etmaal een film produceren. Vandaag gaat in Rotterdam de jubileumeditie van start van de grootste 48 Hour-competitie van Nederland. Onder de ruim 900 deelnemers zitten Gouden Kalf-winnaars, de directeur van een elektriciteitsbedrijf en de animatiefilmers die vorig jaar wonnen.

Het 48 Hour Film Project werd in 2001 bedacht door de Amerikaanse filmmaker Mark Ruppert. Na een eerste editie in Washington DC volgden competities in andere Amerikaanse steden en werd het concept internationaal opgepikt. Utrecht en Amsterdam waren in 2007 de eerste Nederlandse steden waar teams van makers binnen de tijdspanne van één slapeloos weekend een film in elkaar zetten. Maar Rotterdam is met jaarlijks zo’n duizend deelnemers de grootste competitie in ons land. "Wij hebben de luxe dat we het maar één keer per jaar doen en er dus een heel jaar lang alle energie in één weekend kunnen steken", verklaart Hans Groenendijk, organisator van 48 Hour Film Project Rotterdam, het succes.

Vanavond om zes uur krijgen de deelnemers — dit jaar verdeeld over 44 teams, waarvan er tien voor het eerst meedoen — hun laatste instructies en begint het koortsachtige schrijven, schrappen, schetsen, filmen, knippen en componeren. Op 1 en 2 september worden de resulterende films vertoond in LantarenVenster en wordt de publiekswinnaar gekozen.

De Rotterdamse jubileumeditie kent een aantal opmerkelijke deelnemers. Zoals Harald Swinkels, oprichter van de Nederlandse Energiemaatschappij. Groenendijk: "Hij blijkt een verleden te hebben als commercialregisseur en maakt nog steeds de reclamefilms voor zijn eigen bedrijf. Daarbij komt dat hij in hetzelfde kantoorpand zit als Lennart Pieters, de winnaar van vorig jaar. Van hem hoorde Swinkels over 48 Hour Film Project."

Op de deelnemerslijst staan verder namen als Birgit Schuurman, John Buijsman, Sigrid ten Napel, Shariff Nasr en Richard Groenendijk. Er is zelfs een soort dream team, met acteur Martin van Waardenberg, actrice Loes Schnepper en scenarist Gerard Meuldijk — samen goed voor drie Gouden Kalveren. "Supertof dat al die grote namen meedoen", vindt Groenendijk. "Maar de deelname van studenten en semi-professionals is minstens zo belangrijk. Die mix maakt het leuk. Ook het eindresultaat is heel divers. Sommige films slaan de plank volledig mis en andere zien er kwalitatief zo goed uit dat je bijna niet kan geloven dat ze in twee dagen zijn gemaakt."

Nogal wat deelnemers zijn echte veteranen, die ook meedoen in de andere vijf Nederlandse steden waar het 48 Hour Film Project plaatsvindt. Die willen — voor de sport — zichzelf nog wel eens extra handicaps opleggen. In deze Rotterdamse editie gaat Kristjan Knigge bijvoorbeeld filmen met een ouderwetse Super8-camera en ontwikkelt hij zijn opnames in een geblindeerde badkamer. Regisseur Marc Eikelenboom heeft zich voorgenomen een film te maken met een hond in de hoofdrol. "Ik ben benieuwd hoe hij dat gaat aanpakken als hij horror als genre krijgt voorgeschreven", verheugt Groenendijk zich al. "48 Hour Film Project is voor veel deelnemers een plek om echt te experimenteren, een filmische speeltuin. En een gelegenheid om eens met nieuwe mensen te werken, soms om te checken of ze later professioneel kunnen samenwerken."

Het grote en sterke deelnemersveld in Rotterdam zorgt ervoor dat de lat hoog ligt. De winnaar van 2014, Jens Rijsdijk, won met These Dirty Words ook de internationale competitie waar de beste films uit 130 steden wereldwijd aan meedoen. Vonk, de publiekswinnaar van vorig jaar, werd geselecteerd voor 35 internationale filmfestivals, waaronder het IFFR. Vorig jaar won voor de allereerste keer een animatiefilm, Hartstocht. Titelverdediger Lennart Pieters is ook dit jaar weer van de partij.

Edo Dijksterhuis