Filmscriptieprijs voor analyse Cineville

  • Datum 09-05-2014
  • Auteur
  • Deel dit artikel

De ouders van Astrid Grootson nemen de prijs in ontvangst (foto: Ilona van Genderen Stort)

Voor de titel van haar scriptie, ‘Samen voor ons eigen’, had Astrid Grootson leentjebuur gespeeld bij Van Kooten en De Bie. Maar verder blonk haar onderzoek naar de collectieve marketingkracht van Cinneville uit in originaliteit en methodologische degelijkheid. Zij won daarom de 2.000 euro die hoort bij de dr Joachim Wolff Scriptieprijs, die gisteren voor de eerste keer werd uitgereikt in EYE.

Bezoekersaantallen stijgen, de kwetsbare film floreert, een jonger publiek wordt aangeboord en er kan effectief geconcurreerd worden met de Pathé Unlimited Card. Dat zijn de belangrijkste effecten van de Cineville-pas, die in 2009 werd ingevoerd door de dertien gezamenlijke Amsterdamse filmhuizen en waarmee filmliefhebbers voor 17,50 euro per maand onbeperkt naar de film kunnen. Grootson kwam tot haar conclusies na interviews met alle bij Cineville aangesloten partijen en onderbouwde ze met de nodige staafdiagrammen en tabellen. De 120 pagina’s tellende scriptie die ze schreef voor haar Master Kunstbeleid en –management aan de Universiteit Utrecht is een gedegen analyse van het collectieve marketinginstrument van het hoofdstedelijke filmhuiscircuit. Ze lichtte haar werk toe per videoboodschap omdat ze momenteel door Azië reist. Haar ouders namen de prijs in ontvangst.

‘Bijzonder relevant voor de sector, goed uitgewerkt en vol nieuwe inzichten waar ook bijvoorbeeld Wolff en JT iets aan kunnen hebben’, prees juryvoorzitter Peter Bosma de winnaar. Het eindoordeel was dan ook unaniem. De andere genomineerden waren Roderik Smits met een onderzoek over het selectieproces van distributeurs, Sanne Slangen die de groei van bioscoopbezoek in de huidige crisis afzette tegen dalende kaartverkoop in de jaren tachtig, Malou Tulleken met een analyse van marketingmethoden van filmhuizen, en Frank Groot die een econometrisch model ontworpen had om filmtheaterbezoek te voorspellen.

De dr. Joachim Wolff Scriptieprijs werd uitgereikt tijdens een druk bezocht ‘branche kennis event’ in EYE. ‘We krijgen heel vaak scripties onder ogen en daar zitten soms echte pareltjes tussen, waarvan we vinden dat ze gedeeld moeten worden’, aldus Dimitri Lahaut van het organiserende Stichting Filmonderzoek. Er waren dit jaar dertien inzendingen, waarvan er vijf de shortlist haalden. De scriptieprijs, die iedere twee jaar wordt uitgereikt, is vernoemd naar bioscoopondernemer Joachim Wolff, die in 1994 de Stichting Filmonderzoek oprichtte maar gisteren niet bij de prijsuitreiking kon zijn vanwege een broze gezondheid. Naast een cheque van tweeduizend euro krijgt Grootson ook de mogelijkheid haar scriptie te bewerken tot digitale publicatie.

Edo Dijksterhuis