Film­poster­winkel Cine Qua Non tijdelijk terug

Cine Qua Non aan de Amsterdamse Houtkopersdwarsstraat

Ruim zes jaar geleden sloot de filmposterwinkel Cine Qua Non in Amsterdam. Even werd gevreesd voor het einde van een instituut. Maar een jaar later volgde een pop-up versie. En die is nu weer terug.

Cine Qua Non bestaat dit jaar veertig jaar. Oprichter Erik Ipenburg mocht het helaas niet meer meemaken. Zijn terminale vorm van kanker was in 2016 de reden waarom de zaak aan de Staalstraat sloot. Maar op een steenworp afstand, op de Houtkopersdwarsstraat 6, begonnen mede-eigenaar Bert Dautzenberg en oud-medewerkers Liz Dautzenberg en Joris Compiet een jaar later pop-up versie van de legendarische winkel. In datzelfde pand beleeft Cine Qua Non dit jaar tot en met 31 mei zijn derde incarnatie.

Zoals vroeger bestaat het aanbod uit originele film stills, filmposters, boeken, tijdschriften, ansichtkaarten en allerlei andere filmparafernalia. Zelf typeren de hoeders van het filmerfgoed hun zaak als de ‘smalste en langste winkel van de stad’. Feit is dat bezoekers op het beperkte aantal vierkante meters gewild of ongewild intiem zullen zijn met andere bezoekers en het aanbod. En dan mag je ook nog op eigen houtje door het archief bladeren.