Filmpas Cineville naar Rotterdam, Den Haag en Delft

  • Datum 26-09-2012
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Filmtheater Cinerama in Rotterdam

Cineville heeft na Amsterdam drie nieuwe steden veroverd. Vanaf 5 oktober hebben ook filmliefhebbers in Rotterdam, Delft en Den Haag voor achttien euro per maand onbeperkt toegang tot filmtheaters. 

De victorie begon drie jaar geleden in Amsterdam. Een paar filmverslaafden met marketinginzicht — een zeldzame combinatie — richtten Cineville op. Het idee was even simpel als doeltreffend: een pas die voor een vast bedrag per maand onbeperkt toegang geeft tot filmtheaters. Een filmsite met achtergrondartikelen, interviews en recensies, plus een maandelijkse talkshow, moesten de pasbezitters een community-gevoel geven. Het initiatief sloeg aan en inmiddels hebben ruim 7500 Amsterdammers een Cinevillepas. Zij kunnen ermee terecht in dertien Amsterdamse filmtheaters. En dat doen ze volop, want Cinevillepashouders zorgen voor dertig procent van het filmbezoek in deze filmtheaters.

Wat in Amsterdam kan, moet ook in andere steden kunnen, dacht men al snel bij Cineville. Het leidde tot een belegering — ellenlange gesprekken met filmtheaters — van steden. Sommige, waaronder Utrecht, houden de poorten nog gesloten, maar Rotterdam, Delft en Den Haag zijn veroverd. Het is afgelopen met de ongelijke behandeling van filmliefhebbers in deze steden en de Amsterdamse filmliefhebber. Vanaf 5 oktober kan iedereen ook in deze steden voor achttien euro per maand onbeperkt naar de film. Althans, als het een bezoek betreft aan LantarenVenster, Cinerama en Worm in Rotterdam, Filmhuis Den Haag en Theater Dakota in Den Haag of Filmhuis Lumen in Delft. De pas is overigens niet aan steden gebonden, maar in alle bij Cineville aangesloten filmtheaters geldig. Wie in Rotterdam een pas koopt, kan er ook mee terecht in de dertien Amsterdamse filmtheaters en omgekeerd.

Cineville viert de verovering van de drie nieuwe steden op 5 oktober in Worm in Rotterdam met het Vive la Ville-openingsfeest. Voor de muziek zorgen onder meer de Brusselse indieband Great Mountain Fire en de DJ’s Serge, Jeff Solo, Khalil en Daniel Zuur. Er zijn nog kaarten (11 euro, Cinevillepashouders 8 euro). Zie voor meer info cineville.nl

Jos van der Burg