Filmmaker Oleg Sentsov vrij na gevangenenruil

Oleg Sentsov in gevangenschap, nog voor zijn hongerstaking

Onder de 35 Oekraïense gevangenen die gisteren zijn geruild voor evenzoveel Russische gevangenen bevindt zich ook Oleg Sentsov. De Oekraïense filmmaker zat al vast sinds 2014 en werd door een militaire rechtbank tot twintig jaar celstraf veroordeeld wegens ‘terroristische misdaden’. De maker van Gamer (2011) staat bekend als een kritisch opponent van het Poetin-regime.

De gevangenschap van Sentsov heeft de afgelopen jaren veel losgemaakt in de internationale filmwereld. De European Film Academy schreef meerdere brieven aan de Russische autoriteiten om te pleiten voor zijn vrijlating. Vlak na zijn 145 dagen durende hongerstaking in 2018 kende het Europese Parlement de filmmaker bovendien de Sacharov Prijs toe.

Onder de vrijgelaten Russen bevindt zich Volodymyr Tsemakh, de man die verdacht wordt van medeplichtigheid aan het neerschieten van vlucht MH17. De aanslag kostte aan 298 mensen het leven, onder wie 193 Nederlanders. Hij is de afgelopen dagen nog ondervraagd door medewerkers van het Nederlandse Openbaar Ministerie, waardoor de gevangenenruil een paar dagen werd uitgesteld.