Filmmaker Bart Vegter overleden

  • Datum 17-06-2011
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Bart Vegter © IFFR

Filmmaker Bart Vegter is op 14 juni 2011 na een kort ziekbed op 71-jarige leeftijd in zijn woonplaats Rotterdam overleden. In zijn eigenzinnige abstracte films werkte hij vaak met zelfgeschreven computerprogramma’s.

Bart Vegter (1940, Ferwerderadeel) maakte zijn eerste abstracte film Horizontalen in 1981 nadat hij had deelgenomen aan de Cineworkshop van de Vrije Academie in Den Haag. Als autodidact liet hij zich inspireren door de werkwijze van mensen als Frans Zwartjes, Paul de Mol en Jacques Verbeek en de experimentele films uit die tijd. Voordat hij op veertigjarige leeftijd abstracte films ging maken, doorliep hij de Technische Universiteit in Eindhoven en werkte hij als elektrotechnicus bij Shell en Philips.

Bart Vegter laat in omvang misschien een bescheiden oeuvre na, het blinkt echter uit in zorgvuldigheid en vakmanschap. In de beginjaren werkte hij met behulp van traditionele animatietechnieken, in zijn laatste films in een nog eigenzinnigere stijl middels zijn zelfgeschreven computerprogramma’s, zoals in Nachtlicht, Space-Modulation, Forest-Views en Zwerk. De tijd (2008) was zijn laatste film.

Filmmaker Joost Rekveld over Bart Vegter: ‘In zijn computerprogramma’s werkt Bart Vegter met principes die verwant zijn aan natuurlijke processen. Processen die zichtbaar worden in de patronen in het zand bij laag water, of in de golven veroorzaakt door wind en stroming. De films van Bart gaan niet op een directe, illustratieve manier over dit soort natuurverschijnselen, maar ze worden zelf zo’n soort natuurverschijnsel. Op deze manier stijgen zijn films ver uit boven het technische.’

Bart Vegter wordt dinsdag 21 juni 2011 om 14.00 uur begraven op begraafplaats Crooswijk, Rotterdam.

Mariska Graveland

Filmografie Bart Vegter:
Horizontalen (1981)
In Need Of Space (1982)
De hemel is vierkant (1985)
Four Moves (1987)
Nacht-Licht (1993)
Space-Modulation (1994)
Forest-Views (1999)
Zwerk (2004)
De tijd (2008)