De Filmkrant wint Louis Hartlooper Prijs

De Filmkrant is vanavond uitgeroepen tot winnaar van de Louis Hartlooper Prijs voor Beste Filmpublicatie van 2021. De jury beloonde met de prijs de speciale uitgave FK_XL, die verscheen ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan van de Filmkrant in april 2021.

De jury koos uit de vijf genomineerde publicaties, in de woorden van juryvoorzitter Ate de Jong, niet zozeer een winnaar maar “de publicatie die wij op dit moment het meest relevant en stimulerend vinden binnen de huidige toestand in de wereld en in het bijzonder onze Nederlandse filmgemeenschap.”

Het juryrapport prees de brede blik van de special FK_XL. “Deze bloemlezing van persoonlijke artikelen geven een inkijkje in wat de cinefielen van de Filmkrant beweegt, ontroert, dwarszit. De auteurs schrijven niet over film, zij schrijven over zichzelf. Dit maakt deze speciale Filmkrant zo bijzonder.”

Naast de prijs voor Beste Filmpublicatie, die voor de zeventiende maal werd uitgereikt, werd dit jaar door het Louis Hartlooper Genootschap ook voor de tweede keer een oeuvreprijs vergeven. Die ging naar Thys Ockersen, eertijds filmrecensent voor NRC Handelsblad, het Parool en Skoop en oprichter van het filmblad Film Fun. De eerste oeuvreprijs werd in 2015 gegeven aan oud-Volkskrant-journalist Peter van Bueren.