Filminvesteringsfonds Limburg krijgt vervolg

Pilot was bijzonder succesvol

  • Datum 15-01-2019
  • Auteur Edo Dijksterhuis
  • Categorieēn Nieuws
  • Deel dit artikel

De zalm en jij

Provincie Limburg zet weer een volgende stap in haar ontwikkeling als filmregio. Tijdens het Limburg Film Festival werd het Investeringsfonds Limburg Filmt gelanceerd. Het is een voortzetting van de pilot die begonnen is in 2017 en twaalf films opleverde die op meer dan 85 internationale festivals zijn vertoond.

De pilot was een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg, Stichting CineSud en Stichting Movie Scenes. Een jaarlijks bedrag van €40.000 werd ingezet om de filmketen in de provincie verder te versterken en ondersteunen. En dat bleek bijzonder succesvol. In twee jaar tijd zijn meer dan 25 filmplannen ontwikkeld en twaalf producties afgerond, die zijn vertoond op meer dan 85 festivals wereldwijd.

Onder de films die met cofinanciering van het fonds tot stand zijn gebracht: De zalm en jij van Raynor Arkenhout, Morfine van Leon Goltermen, Barbara van Mark Handels en The Hangman van Tim Sagl. Stichting Movie Scenes heeft een impuls gegeven aan drie speelfilmplannen met een regionale component. Naar Antarctica van Tim Oliehoek wordt nu in ontwikkeling genomen door het Nederlands filmfonds. Komend jaar wordt ook een lange documentaire gerealiseerd over Dutch Design met aandacht voor het Cube Design Museum in Kerkrade.

Het Nederlands Filmfonds is zodanig onder de indruk van de prestaties van de afgelopen twee jaar dat ze extra middelen heeft toegezegd voor het opzetten van een filmlab, het eerste in Nederland. De kick-off is in maart 2019.