Film­huis Lu­men in Delft gaat ver­huizen

Artist’s impression van de lobby van het nieuwe Filmhuis Lumen

De banklening moet nog definitief worden goedgekeurd maar als die formaliteit gedaan is, kan Filmhuis Lumen zich richten op de toekomst. Het theater in Delft verhuist dan in 2025 naar De Hooghe Delft, waar de huidige twee zalen worden vervangen door het dubbele aantal.

In een persbericht geeft het bestuur van Filmhuis Lumen aan dat er meerdere redenen zijn om te verhuizen. Allereerst wil de organisatie zich richten op een groter publiek, vooral jongeren en expats zijn nieuwe doelgroepen. Daarnaast is het filmaanbod in Delft de afgelopen tien jaar bijna verdubbeld en kan het filmhuis de stroom aan kwaliteitsfilms in de huidige setting niet goed verwerken. Bovendien biedt Lumen meer dan alleen filmvertoningen. Op de nieuwe locatie is meer ruimte voor inleidingen, nagesprekken en andere contextprogrammering en educatie. Het nabijgelegen park biedt de gelegenheid om in de zomer een openluchtcinema op te tuigen.

De Hooghe Delft, met in de plint Filmhuis Lumen

Op de nieuwe locatie krijgt Filmhuis Lumen vier zalen met in totaal 343 stoelen. Het filmhuis komt in de onderste twee verdiepingen van het nieuw te bouwen De Hooghe Delft, dat ook kantoren en 27 luxeappartementen bevat. NS-station, bus en tram zijn vlakbij. Eenmaal binnen is gezorgd voor optimale toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers en mensen die minder mobiel zijn.

Filmhuis Lumen, dat functioneert zonder jaarlijkse subsidie van de gemeente, betaalt de kosten van het nieuwe pand, de inrichting en de verhuizing uit eigen middelen, aangevuld met een lening. Gemeente Delft heeft een eenmalige bijdrage gegeven uit Fonds Delft 2040. Om de inrichting en technische apparatuur te bekostigen wordt gezocht naar sponsors en zal een crowdfundingactie worden opgezet.

De bouw van De Hooghe Delft – op de site aangekondigd als ‘stedelijk wonen met een buitenlevengevoel’ – gaat van start in het tweede kwartaal van 2023. De opening van Filmhuis Lumen op de nieuwe locatie staat gepland voor voorjaar 2025.