Filmfonds steunt dis­tri­bu­teurs bij her­open­ing bios­copen en film­theaters

Tijdens de zes maanden sluiting van bioscopen en filmtheaters zijn veel films in de releasewachtrij beland, die zo meteen allemaal vechten om een plekje op het scherm. Het Filmfonds heeft €3,5 miljoen uitgetrokken om ervoor te zorgen dat Nederlandse producties niet overstemd worden door het PR-geweld van de grote Hollywood-titels.

De steunmaatregel is bedoeld voor Nederlandse speelfilms, lange animatiefilms en documentaires die met een reguliere realiserings- en/of incentive bijdrage van het Filmfonds tot stand zijn gekomen. De naam Full Circle is veelzeggend. “Tijdens de lockdown hebben we veel geld gepompt in de ontwikkeling, realisatie en productie van films om dat deel van de keten aan de gang te houden”, vertelt Bero Beyer, directeur van het Filmfonds. “Nu is het belangrijk dat we ook het laatste deel van die keten ondersteunen en de cirkel rond maken. Er is immers niet geproduceerd voor de plank.”

Het Filmfonds is al sinds april 2020 in gesprek met distributeurs omdat het toen al voorzag dat een pauze in de releaseschema’s onherroepelijk leidt tot een ophoping van titels. “En het is sindsdien alleen maar erger geworden”, zegt Beyer. “Er staan ook een hoop grote Amerikaanse titels klaar, maar het moet niet zo zijn dat als de bioscopen en filmtheaters weer opengaan het recht van de sterkste geldt. In gezamenlijke meetings met distributeurs zeggen we ook: zorg dat je geen haast hebt met films uitbrengen om zo geleden verliezen in te halen. Weet je gesteund door het Filmfonds en spreid de releases een beetje.”

Distributeurs kunnen een bijdrage tot €30.000 krijgen bij een marketingbudget lager dan €60.000. Voor films met een hoger promotiebudget wordt de eigen investering verdubbeld tot een maximumbijdrage van €100.000. “Met deze regeling ondersteunen we niet alleen de potentiële publiekstrekkers waarmee distributeurs hopen weer te kunnen verdienen, maar ook de kleinere, artistieke film. We willen op z’n minst de bestaande culturele diversiteit behouden maar liefst ook een positieve vibe creëren rondom de Nederlandse releases. En er komt heel veel goeds aan!”

Maar zijn dit soort bedragen niet een druppel op de gloeiende plaat en worden de Nederlandse films alsnog weggeblazen door de marketingpower van de majors? “Met deze steun hebben ze in ieder geval een fighting chance”, vindt Beyer. “We geven de films een zetje en maken het voor de distributeurs iets minder risicovol om ze uit te brengen. Of het genoeg is moet blijken.”

Vanaf aanstaande maandag kunnen distributeurs een aanvraag voor steun indienen. De totaalsom van €3,5 miljoen moet uitgegeven zijn voor het einde van het derde kwartaal (eind september). Hoewel dit een eenmalige corona-gerelateerde regeling is om de filmindustrie weer te kickstarten, denkt Beyer over een vervolg op Full Circle. “Dit zou de aanloop kunnen zijn naar meer structurele steun. Het plan is ook om de cirkel echt rond te maken en bioscoopexploitanten en theaters erin mee te nemen. Bovendien denken we over manieren om de distributie van aansprekende buitenlandse art house films te ondersteunen.”