Filmfonds ondersteunt zeven festivals meerjarig

Deze week maken de Rijkscultuurfondsen bekend hoe ze het geld voor de beleidsperiode 2025-2028 gaan verdelen. Ook het Nederlands Filmfonds heeft de meerjarige financiering vastgesteld. Zeven filmfestivals kunnen rekenen op subsidie.

Het Filmfonds heeft gekozen voor “festivals met een sterke eigen signatuur die een aansprekend en eigenzinnig filmaanbod bieden in aanvulling op bioscopen en filmtheaters”. Het gaat om Go Short – International Short Film Festival (Nijmegen), Noordelijk Film Festival (Leeuwarden), Imagine Fantastic Film Festival (Amsterdam), Leiden International Film Festival (Leiden), Film by the Sea (Vlissingen), Kaboom Animation Festival (Utrecht/Amsterdam) en Movies that Matter Festival (Den Haag).

In totaal investeert het Filmfonds €630.000 per jaar voor een periode van vier jaar. Ten opzichte van de vorige beleidsperiode zijn er vijf festivals bijgekomen voor de meerjarige subsidie. Volgens het Filmfonds vormen deze middelgrote evenementen een belangrijke aanvulling op de Grote Vier – Nederlands Film Festival, International Film Festival Rotterdam, Cinekid en International Documentary Filmfestival Amsterdam – die directe ondersteuning krijgen van het Rijk.