Filmfonds investeert in groene films

Flickr/Loozrboy
De Nederlandse filmwereld loopt ver achter op het gebied van duurzaamheid, stellen de organisatoren van de Green Film Making Competition. Vorige week werd bekend dat de wedstrijd voor groene korte films financiële steun krijgt van het Nederlands Filmfonds.
"De laatste jaren zijn we in Nederland op het gebied van duurzaamheid links en rechts ingehaald," zegt initiatiefneemster Mette te Velde van de Green Film Making Competition. "Dat geldt in het bijzonder voor de Nederlandse filmindustrie. Die is relatief klein, dus is het logisch dat ze in Hollywood al veel verder zijn met nadenken over hoe je de productie van films duurzamer kunt maken. Maar ook voor de Nederlandse filmindustrie is er nog enorm veel winst te behalen."
De Green Film Making Competition moet laten zien hoe het anders kan. Iedereen die een idee heeft voor een mooie film en een groene productiewijze, kan tot 8 september zijn plan inleveren. Na een workshop worden zes duurzame filmplannen geselecteerd, die met een substantiële bijdrage van het Filmfonds gerealiseerd worden. Een jury met experts op het gebied van film, duurzaamheid en marketing bepaalt uiteindelijk welke film het beste scoort op die drie onderdelen en de hoofdprijs van 20.000 euro verdient.
De wedstrijd is leuk, maar het is voor de organisatie uiteindelijk vooral belangrijk om aan de Nederlandse filmindustrie te laten zien wat er gedaan kan worden om de productie van films minder belastend voor het milieu te maken. Het gaat dan vooral om energiebesparing en afvalvermindering. Einddoel van de Green Film Making Competition is een handleiding voor groen filmmaken, waarin de ideeën en ervaringen van de finalisten zijn opgenomen.
Actrice Thekla Reuten (The American) is ambassadrice van de Green Film Making Competition. Meer prominenten uit de Nederlandse filmbranche zouden hun voorbeeldfunctie serieus moeten nemen, vindt Te Velde. "In het buitenland zie je dat sterren als Leonardo DiCaprio en Matt Damon in elektrische auto’s rijden en zonnepanelen op hun dak plaatsen. Hier hebben we nog niet zoveel van die green celebs. Dat is zonde, want mensen uit de filmwereld hebben de status om anderen te inspireren."
Erik Schumacher