Filmfonds gaat ’t klooster in

  • Datum 09-03-2012
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Het Nederlands Filmfonds verhuist per 1 juli naar het voormalig klooster van de Zusters van de Vrede, midden op het Cornelis Troostplein in de Amsterdamse pijp. Eerdere plannen van het Fonds om bij het nieuwe EYE-gebouw in te trekken in Amsterdam-Noord zijn daarmee van de baan.

Filmfondsdirecteur Doreen Boonekamp: "Aanvankelijk zou het Filmmuseum met het Filmfonds naar dat nieuwe gebouw. Maar toen het Filmmuseum tot filminstituut werd uitgebouwd, met andere organisaties als Holland Film, het Nederlands Instituut voor Filmeducatie en de Filmbank, en de bouw van een collectie-centrum werd uitgesteld, bleef er helaas te weinig ruimte over voor het Fonds."

Belangrijkste reden voor de verhuizing is volgens Boonekamp de wens om "kleiner, goedkoper en praktischer behuisd" te zijn. Het huidige, vier verdiepingen beslaande pand met veel gangen en trappen aan de Jan Luykenstraat 2 was aan Nederlands filmbeleid gewijd sinds 1945, toen de Bioscoopbond er zijn intrek nam. Daarna had het Productiefonds, de voorloper van het Filmfonds opgericht in 1956, er zijn thuisbasis. Van zo’n 1.100 vierkante meters aan oppervlakte gaat het Fonds straks naar een ruimte van ruim 600 vierkante meters.

De verhuizing levert jaarlijks een besparing op van ongeveer een ton. Nog onduidelijk is of ook Mediadesk en Cinema Delicatessen, die aan de Luykenstraat kantoor houden, meeverhuizen naar het klooster. Dat biedt ook aan creatieve bedrijven kantoorruimte.

Boonekamp: "We zijn gisteren aan het eind van de middag met al het personeel gaan kijken. Het is een ontzettend leuke plek: een heel licht pand van twee verdiepingen, met openslaande deuren naar de binnentuin. Goed bereikbaar en middenin een levendige buurt."

Een eigen voordeur heeft het Filmfonds nog niet in het nieuwe pand: er wordt eerst nog grondig verbouwd.

Karin Wolfs