Filmfestival Venetië hint op samenwerking met Cannes

Of het filmfestival van Cannes doorgaat is onduidelijk maar onwaarschijnlijk. Het filmfestival van Venetië zal anders zijn dan anders, maar directeur Alberto Barbera is optimistisch en reikt collega Thierry Fremaux de hand. Hij hint op samenwerking tussen het oudste en het belangrijkste filmfestival ter wereld.

De 77ste editie van het filmfestival van Venetië staat gepland voor 2 tot en met 22 september. In een gesprek met het Italiaanse persbureau ANSA zegt Barbera dat het evenement deze keer “noodzakelijkerwijs experimenteel” zal zijn. Hij doelt daarbij op een gedeeltelijk digitaal programma – iets waar hij zich tot nu toe tegen had verzet. Er zullen ook minder toeschouwers zijn dan gewoonlijk om aan de 1,5 metermaatregel te voldoen en de rode loper kan opgerold blijven. De sterren zullen naar verwachting thuis blijven, vooral die uit Hollywood. Barbera verwacht dit jaar een sterke Europese bezetting en meer ruimte in het programma voor Italiaanse filmmakers.

In het ANSA-interview zei Barbera “de mogelijkheid niet uit te sluiten van een echte samenwerking met Cannes”. Het festival in de Zuid-Franse badplaats is al een paar keer verschoven op de kalender en staat momenteel op losse schroeven aangezien ook in Frankrijk nog geen definitieve data zijn geprikt voor het heropenen van de maatschappij. Concrete plannen noemde Barbera niet maar hij stelde dat zo’n collaboratie de concurrentie tussen de twee festivals moest overstijgen en de vorm moet krijgen van “een vorm van solidariteit binnen de filmgemeenschap”.